Članak

Predloženi Zakon o visokom obrazovanju otvorio prostor manipulaciji fakulteta izvan KS

Član 13. predloženog Zakona o visokom obrazovanju u KS navodi tek jednu stavku u kojoj se kaže da dislocirana odjeljenja mogu dobiti dozvolu za rad u KS samo onih visokoškolskih ustanova kojima je dod

Vlada Kantona Sarajavo zaprimila je dodatne amandmane na Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju u KS, koji bi se mogli naći na sjednici Skupštine KS u ponedjeljak. U amandmanima zastupnika Marija Vukasovića traži se, između ostalog jasno definisanje pod kojim uslovima privatni fakulteti iz drugih kantona mogu osnivati dislocirana odjeljenja u Sarajevu, piše agencija Patria.

Član 13. predloženog Zakona o visokom obrazovanju u KS navodi tek jednu stavku u kojoj se kaže da dislocirana odjeljenja mogu dobiti dozvolu za rad u KS samo onih visokoškolskih ustanova kojima je dodijeljena bezuslovna akreditacija u skladu sa zakonom.

Iz akademske zajednice smatraju da takav paušalan pristup dislociranim odjeljenjima ostavlja mogućnost da fakulteti izvan KS registruju tek manji ured na području KS, i na taj način lobiraju kod potencijalnih studenata, čime se pravi nelojalna konkurencija Sarajevskom univerzitetu i privatnim univerzitetima u KS koji posluju zakonito.

Dodatnim amandmanima se traži da se spriječi potencijalna mogućnost da isturena odjeljenja visokoškolskih obrazovnih institucija izvan KS postanu „samo sarajevske stanice fakulteta izvan ovog kantona“.

- Potrebno je osigurati da dislocirana odjeljenja zaista postaju ustanove u Kantonu Sarajevo u kojima se cjelokupni naučno-nastavni proces odvija na tom mjestu i koji je podložan u cijelosti nadzoru relevantnih tijela koja osiguravaju provedbu zakona, ispunjenost standarda i normativa u oblasti visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo - navodi se, između ostalog, u obrazloženju amandmana.

- Dislocirana odjeljenja su dužna ispunjavati sve uslove postavljene za visokoobrazovne ustanove osnovane u Kantonu Sarajevo i naučno-nastavno djelovanje u okviru Kantona Sarajevo mora predstavljati neovisnu cjelinu u odnosu na njihovo poslovanje izvan Kantona Sarajevo.

- Naučno-nastavne aktivnosti koje obavljaju u Kantonu Sarajevo mogu obavljati isključivo sa studentima koji su registrovani u Kantonu Sarajevo, pri čemu cjelokupni nastavni proces studenti moraju sticati isključivo u Kantonu Sarajevo.

- Dislocirana odjeljenja se uvode u Registar i podliježu svim odredbama ovog zakona kao i druge visokoobrazovne ustanove u KS - navodi se u amandmanima Vukasovića, piše NAP.

Inače, na ovaj Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Senat UNSA-e uputio je brojne primjedbe te je svoje stavove uputio na adresu Vlade KS i Skupštine KS. 

#BiH