Članak

Kriza u bh. malinarstvu za stjecanje političkih poena

Kriza u bh. malinarstvu nastala je nakon što otkupljivači nisu uspjeli plasirati na tržište ni prošlogodišnje količine koje su otkupili na domaćem tržištu.

Iz Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća saopćili su danas da bi cijena otkupa maline po kilogramu u Federaciji trebala iznositi između 2,30 i 2,50 KM, računajući i poticaje, te da bi to bilo dovoljno da se sektor malinarstva održi u teškoj godini kao što je ova.

Pregovori između Federalnog ministarstva poljoprivrede, uzgajivača malina te otkupljivača traju već nekoliko sedmica. Ovogodišnja otkupna cijena maline je višestruko niža nego godinu ranije. Malinarima je ponuđeno tek nešto malo iznad jedne marke po kilogramu, što je nedovoljno da bi pokrilo i osnovne troškove uzgoja.

Kriza u bh. malinarstvu nastala je nakon što otkupljivači nisu uspjeli plasirati na tržište ni prošlogodišnje količine koje su otkupili na domaćem tržištu.

Iz Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ranije je saopćeno da oni nemaju mnogo prostora da pomogunu malinarima. Uključili su se kao posrednici između uzgajivača, otkupljivača i lokalnih vlasti, kako bi se kriza u malinarstvu barem ublažila. Cilj je, rekli su, postići dogovor koji bi uzgajivačima malina osigurao poticaje iz kantonalnih budžeta, koji bi nadomjestio dio ovogodišnje niske otkupne cijene malina.

Malinar iz Travnika Edin Begović jutros je medijima uputio pismo, u kojem federalnog ministra Dedića optužuje za loše stanje 60.000 malinara u Bosni i Hercegovini.

„Bh. malinarastvo se diglo iz pepela posljednjih godina i postalo jedna od najperspektivnijih grana poljoprivrede. Zahvaljujući prolivenim rijekama znoja nas poljoprivrednika, stvorili smo more malinjaka koje sada moramo paliti i uništavati. Zašto i zbog čega? Zato što nemamo zaštitu države i zbog nepravedne raspodjele novčanih sredstava od strane vas za poljoprivredu“, napisao je Begović između ostalog.

Na web stranici Narodne stranke Radom za boljitak Begović se spominje kao član ove partije, čiji je potpredsjednik Jerko Ivanović Lijanović bio federalni ministar za poljoprivredu u periodu od 2010. do 2014. godine, sada kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, prenosi NAP.

#BiH