Članak

Uspješne priče: Pharmacy&Bio od domaćih sirovina pravi zdravu hranu

Zbog obima posla, Delić-Šarić je nove zaposlenike potražila putem programa „Sufinasiranje zapošljavanja pripravnika“ i „Vaučera“ JU “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“.

Magistrica fito medicine Aida Delić-Šarić prije nekoliko godina bila je nezaposlena i na Birou za zapošljavanje KS. Stečeno znanje na fakultetu željela je primijeniti u praksi. Samo vlastitom upornošću uspjela je otvoriti prodavnicu zdrave hrane i biljnu apoteku u Vogošći, a vrlo brzo pokrenula je i obrt za preradu bilja. Dva mala obrta prerasla su u firmu „Pharmacy& Bio“d.o.o. sa asortimanom proizvoda kojih se ne bi postidio nijedan vlasnik organskih proizvoda u bilo kojoj metropoli svijeta.

Aida je sa suprugom nedavno otvorila i poslovnicu u Privrednom gradu Skenderija.

- Svi naši proizvodi su proizvodi iz kućne radinosti napravljeni od 100 postotnih prirodnih i provjerenih sastojaka i što je veoma važno, bez šećera su. Prvi smo u BiH počeli s proizvodnjom brašna od aronije, a pored brašna na našim policama je zdrava hrana, 50 vrsta eteričnog ulja, biljna kozmetika i 180 vrsta biljnih čajeva – kaže Aida.

Zbog obima posla, Delić-Šarić je nove zaposlenike potražila putem programa „Sufinasiranje zapošljavanja pripravnika“ i  „Vaučera“ JU “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“.

Za kratko vrijeme Aldina Kahrimanović, biolog, Senada Mustafić i Edita Mahmutović, profesori biologije sa dužim stažom na evidenciji biro za zapošljavanje, postale su dio tima Pharmacy&Bio. Sve tri su i djeca demobilisanih boraca baš kao i Aida.

- Taj posao ne može raditi svako. Biolozi najbolje znaju i stručni su da prepoznaju šta i koja biljka je najbolja za određeni čaj. U proizvode smo utkale znanje, prirodu i „solidarnost nezaposlenih“ koja je rezultirala uspjehom - kaže Delić-Šarić.

Prema njenim riječima za svaki biljni čaj biolozi pažljivo odabiru svaki sastojak.

Firma „Pharmacy&Bio“ sve sirovine za svoje proizvode nabavlja od poljoprivrednih proizvođača iz BiH. Primjerice, aronija stiže iz Istočne Bosne, pekmezi sa seoskih domaćinstava iz okoline Zenice, med iz Kladnja, a trave za čajeve sa prelijepih bosanskohercegovačkih planina.

#Biznis