Članak

Direktor PIO-a za NAP: Usvojiti Zakon o PIO-u, ne donositi polovična rješenja

Julske penzije u Federaciji će dobiti 410.134 korisnik, za šta je potrebno osigurati oko 165 miliona KM, piše NAP.

Direktor Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Zijad Krinjić smatra da nije dobro da Dom naroda Federalnog parlamenta odobri izmjene Zakon o PIO-u, koji bi značio penzionisanje po povoljnijim uslovima nekoliko hiljada osoba, jer bi to bilo dodatno opterećenje na penzioni fond u Federaciji.

Krnjić je u komentaru za agenciju Patria rekao da treba raditi na tome da se usvoji novi zakon o PIO, koji je mnogo bolje rješenje od bilo kakvih izmjena postojećeg zakona.

Aktuelni zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju je do konca 2015. godine omogućavao da radnici mogu otići u povoljniju penziju, nakon što žene napune 30 godina staža i 55 godina starosti, ili nakon što muškarci napune 35 godina staža i 60 godina starosti. Sa završetkom 2015. takva mogućnost je ukinuta.

Prema aktuelnim odredbama zakona o PIO-u u Federaciji osiguranik ima pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmjanje 20 godina penzijskog staža. Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrsi 40 godina penzijskog staza, bez obzira na godine života.

Predstavnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su na zadnjoj sjednici ovog doma prijedlog SDP-a da se izmjenama postojećeg zakona opet uvede mogućnost prijevremenog penzionisanja. Prije nego stupi na snagu, odluka mora proći i na Domu naroda Federalnog parlamenta.

Predlagač spominje oko 30.000 osoba koje bi mogle ostvariti pravo prijevremene penzije ukoliko prijedlog dobije podršku i na Domu naroda.

Direktor PIO-a Zijad Krnjić smatra da je takva odluka suprotna Strategiji reforme penzijskog sistema u FBiH koja predviđa postepeno pomjeranje dobne granice za odlazak u penziju naviše, te da nije jasno na koji način bi Fond osigurao dodatne milione za nove penzionere. 

Julske penzije u Federaciji će dobiti 410.134 korisnik, za šta je potrebno osigurati oko 165 miliona KM, piše NAP.

#BiH