Članak

Ivanić: Grmečka korida važna za srpski narod

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zabranilo je održavanje Grmečke koride na toj lokaciji 2. augusta ove godine

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić razgovarao je s predsjednikom Zavičajno-turističkog udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije ”Grmečke koride Međeđe brdo 1772” Nenom Dobrijevićem koji je Ivanića informisao o zabrani održavanja Grmečke koride u općini Sanski Most.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zabranilo je održavanje Grmečke koride na toj lokaciji 2. augusta ove godine, uz objašnjenje da je za isto vrijeme i za isto mjesto podnesena prijava za održavanje vjerskog skupa u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Ključ.

Organizatori tvrde da su tražili bilo koji drugi datum za održavanje Grmečke koride na Međeđem Brdu, ali da nisu dobili dozvolu.

Ivanić je rekao da uvažava i održavanje drugih manifestacija u Unsko-sanskom kantonu, ali da Grmečka korida s tradicijom od 245 godina ne može i ne smije biti prekinuta. Ivanić je apelirao da vlast Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH omogući održavanje ovog događaja, koji je važan za srpske povratnike u ovaj dio BiH, saopćeno je iz kabineta Ivanića.

Grmečka korida na Međeđem Brdu ima tradiciju od 245 godina. Održavana je na istom mjestu, osim nekoliko poslijeratnih godina, kada je iz sigurnosnih razloga privremeno premještena u općinu Oštra Luka, u Republici Srpskoj.

 

#BiH