Članak

Zašto je OSA kriva za sve: Povlačenje Dodika na entitetske položaje

Dodik se okrenuo protiv OSA-e. Proglašava je neprijateljem države. Jednako se protiv OSA-e okrenuo i Dragan Čović. Na sceni je zamjena teza. OSA-a je radila svoj posao i dokumentovala njihovo djelovan

Piše: Sead Omeragić

Milorad Dodik je opet nešto izjavio o bosanskom jeziku. Ima li neko da te njegove izjave prevede? Negiranje bosanskog jezika, koje je izgovarao jednom mjesečno, pretvorilo se obaveznu sedmičnu izjavu.  Kako stoje stvari bosanski jezik će servirati svojim glasačima tri puta dnevno kao lijek.

Dodik, nažalost, negira državu Bosnu i Hercegovinu, pa je bosanski jezik samo dio iste prozirne priče. Kako govori protiv Bosne, bosanskog jezika, tako govori protiv institucija Bosne i Hercegovine.

Gotovo je uobičajeno napuštanje sjednica Parlamentarne skupštine, ako poslanicima SNSD-a nešto nije po volji ili se njihova volja ne ostvaruje. Većinu onoga što Dodik govori ciljano je da se dopadne radikalnijim elementima u vlastitom narodu. Ta vrsta političkog egzibicionizma je evidentna. Svaka izjava Dodika je, ipak, za unutarnju, entitetsku upotrebu. Naime, stvari u entitetu ne stoje nikako dobro. Bankrot RS-a bi se odavno dogodio da se iz državnih fondova nisu prelile pare za finansijsku stabilizaciju RS-a. 

Dodik se okrenuo protiv OSA-e. Proglašava je neprijateljem države. Jednako se protiv OSA-e okrenuo i Dragan Čović. Na sceni je zamjena teza. OSA-a je radila svoj posao i dokumentovala njihovo djelovanje. OSA je dokumentirala Čovićevog savjetnika i člana porodice kao učesnika u klasičnoj otmici.

Iako su Dodik za referendum i propast tri banke i Čovićev savjetnik za otmicu oslobođeni optužbi za nezakonitosti i neustavne radnje, oni su sumnjivim odlukama pravosuđa dobili alibi za nastavak udara na institucije BiH, pa i na OSA-u.

I ranije je Dodik negirao rad i odluke Ustavnog suda BiH. Godinama je galamio protiv Suda i Tužilaštva BiH. On se  ne ponaša kao čovjek sistema. On i njegova stranka SNSD su na izborima dobili legalitet da djeluju unutar državnih institucija.

Ali on i njegovi ljudi se ponašaju kao desperadosi, oni koji bi sve prelomili preko koljena, ne poštujući pritom ni zakone ni Ustav BiH.

Tako smo dobili bijeg SNSD-ovaca iz svih parlamentarnih komisija, nakon što je Špirić smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor rada OSA-e. Naravno da će se te komisije popuniti sa srpskim predstavnicima bez problema. 

Šta može biti konačni cilj Dodika? Njegovi udari na institucije BiH su jedina akreditacija koju pokazuje u RS-u. Sve što radi protiv BiH on želi naplatiti od glasača na entitetskom terenu. Kad SDS-ovi kadrovi zauzmu SNSD-ove pozicije u Parlamentu BiH on će ih optužiti za izdaju nacionalnog interesa. Šta su njegovi kadrovi radili više od dvije godine na tim pozicijama?

Institucije države su dužne braniti opšti interes, onaj koji se tiče dobra za sve građane Bosne i Hercegovine, a ne samo privilegovane poput Čovića, Dodika i sličnih.

Napuštanjem važnih funkcija u parlamentarnom djelovanju, Dodik ostaje bez ijedne poluge vlasti sa kojima je do sada raspolagao. Odlaskom sa ovih funkcija u Paralmentu BiH i njegovi verbalni ispadi postaju uzaludni i sve tiši.             

Trenutno je u situaciji da se povuče na jedine preostale položaje u RS-u. Zbog toga su i počela njegova obećanje novog referenduma. Ali, očiglednio je da u entitetu gubi neke suštinske bitke. Finansijski i razvojno RS očajno stoji, zadužena je do krajnjih granica. Za nikakve investicije zasluge ima upravo Dodik, koji je neprestano govorio o podjeli BiH, iako je osnova investicija sigurnost.  Rata kredita u ovoj godini iznosi 800 miliona KM, a direktno iz budžeta se mora platiti 750 miliona KM. Od bahatih verbalnih ispada, daleko gore je bahato ekonomsko rasipanje i opšte propadanje.   

#BiH