Članak

Zastupnici o Zakonu o visokom obrazovanju KS

Ministar Kazazović kazao je da je neophodno donijeti jasne kriterije za izbor članova UO i da tih šest predstavnika budu pravi predstavnici Senata Univerziteta u Sarajevu.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović tokom sjednice Skupštine KS predstavio je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju te je kazao da je napravljena nova struktura teksta, prekompozicija koja sadrži pet dijelova, visoko obrazovanje, UNSA, nadzor nad primjenom zakona, kaznene odredbe, prelazne i završne odredbe, piše agencija Patria. Sjednici prisustvuje i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj. 

- Samo 27 članova odnosi se na Univerzitet u Sarajevu. Od člana 142. do člana 169. U Prijedlog zakona su ugrađene sve primjedbe koje su usaglašene sa premijerom i akademskom zajednicom. Uz amandmane zastupnika koje je Vlada prihvatila izrađen je tako da je uvažen prijedlog svih subjekata. Odredbe zakona o trezorskom poslovanju usklađene su sa okvirnim zakonom – kazao je Kazazović.

Vlada je kao osnovane usvojila amandmane od političkih partija i pojedinaca, SBB 2, Klub samostalnih zastupnika 5 amandmana, Sabina Ćudić 1 amandman, i zastupnik Mario Vukasović 4 amandmana.

Selma Filipović zastupnica SBB-a pitala je zašto nisu regulisana kolektivna prava zaposlenika UNSA-e.

- Zakon nije dovoljno obrazložen o mogućim negativnim posljedicama ovakvih rješenja. Kako i na koji način misli izvršiti ukidanje pravnog subjektiviteta u tako kratkom roku. Ko će preuzeti obaveze organizacionih jedinica. Da li na trezor prelaze svi uposlenici ili samo priznati kadar. Koliko ljudi radi na određeno vrijeme? Koliko ćemo opteretiti budžet za narednu godinu.

Mario Vukasović upitao je u kojoj je fazi ovaj zakon, i da li su te procedure u skladu sa zakonom.

Zvonko Marić zastupnik SBB-a pitao je da li će KCUS ovim zakonom biti nastavna ili naučna baza.

- Tačno je da je na neki način ublažen upliv politike u UO. Čini mi se da će to najviše biti pobjeda birokratije jer je upravo taj organ sa širokim ovlaštenjima i da li bi to značio trijumf birokratije kao što je dosad bio - kazao je Marić. 

Ministar Kazazović kazao je da je neophodno donijeti jasne kriterije za izbor članova UO i da tih šest predstavnika budu pravi predstavnici Senata Univerziteta u Sarajevu. Te kriterije će odrediti Vlada KS. 

Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje kazao je da Ministarstvo ne učestvuje u procesu da KCUS bude nastavna baza grupacije medicinskih fakulteta. 

Kazazović je kazao da će Vlada KS morati preuzeti rizik preuzimanja dugova pojedinih visokoškolskih ustanova. 

Premijer Elmedin Konaković kazao je da će trezorsko poslovanje dati odgovore na brojna pitanja i kako se troši novac i kako se troši tranša koju daje Vlada KS.

- Ne postoji obaveza da zakon ponovo prođe proceduru da ide kao nacrt pa prijedlog. Najveću zbrku izazivaju dvije stvari upravljačka struktura i UO. Ali zato će većina u UO biti iz akademske zajednice čime smo zaštitili autonomiju. 

Rektor je došao u jednom nezgodnom trenutku, imao je drugačiju viziju razvoja, a sad mu se vežu ruke, kazao je Konaković.

Jasmin Velagić predsjednik Sindikata UNSA-e kazao je da Sindikat ne prihvata predloženi zakon.

- Ovaj zakon se razlikuje od onog koji je bio kao nacrt. Zabrinjavajući je odnos prema UNSA-i. Šteta je što UNSA nije potpao pod ingerenciju države, već Kanton o njemu odlučuje. Nema mjera za unapređenje nastavnog procesa, udaljavamo se od Bolonjskog sistema. Ovim zakonom se pokušava uvesti konfrontacija između studenata i profesora. Da studenti budu protiv svojih profesora to nije uobičajena praksa. Što se tiče autonomije profesora, neprihvatljivo je da zakon određuje kako će profesor držati nastavu i ispite. Ne može student ocjenjivati profesora. Ovaj dio što se tiče UNSA-e, prijedlog Sindikata je da sjednu predstavnici Senata, Sindikata i Vlade i da se napravi rješenje i za trezorsko poslovanje kako je u EU. Treba čuti stavove akademske zajednice - kazao je Velagić.

#BiH