Članak

Tužilaštvo i Mektić zaprimili prijavu: Pritisak na Komisiju prilikom prijema kadeta u GP

U pismu koje je zaprimilo Tužilaštvo i Ministarstvo sigurnosti spominje se ime i Zijada Srabovića, zamjenika direktora Granične policije BiH, kao jednog od rukovodilaca GP koji su vršili pritisak da s

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti BiH zaprimili su prijavu zbog navodnih nezakonitosti prilikom prijema 8. klase kadeta u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine početkom ove godine.

U pismu se navodi da je iz vladajućih političkih partija zahtijevano od predsjednika Komisije za prijem kadeta Fahrudina Ibrića, kao i njegovog pomoćnika Kemala Barjaktarevića, da se grupi kadeta, sa snažnom političkom podrškom, ranije dostave pitanja koja će biti na pismenom testiranju, ali da su oni to odbili uraditi.

- Molimo Tužilaštvo BiH da navedene optužbe provjeri - navedeno je u opširnom pismu Tužilaštvu, javlja agencija Patria.

Od 84 kandidata za kadete 8. klase GP BiH koji su pristupili ljekarskom pregledu, 14 ih je ocijenjeno zdravstveno nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika, što je potvrđeno i iz GP BiH ranije. Navodno da je i među takvim kandidatima bilo onih sa političkim preporukama.

U pismu koje je zaprimilo Tužilaštvo i Ministarstvo sigurnosti spominje se ime i Zijada Srabovića, zamjenika direktora Granične policije BiH, kao jednog od rukovodilaca GP koji su vršili pritisak da se određene osobe prime u redove GP.

Profesor sa Fakulteta za kriminalisitiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević kaže da ne može govoriti o konkretnom slučaju dok informaciju ne potvrde zvanični istražni organi, ali da opće pravilo treba biti da u GP rade samo najbolji kadrovi. Od Granične policije zavisi politička, ekonomska i svaka druga stabilnost zemlje.

- Bez aktivnog rada Granične policije nemoguće je kvalitetno se boriti protiv bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti. Ilegalna trgovina narkoticima, trgovina oružjem, ljudima, organima, terorizam, ilegalne migracije... Da bi se uspješno borilo sa ovim izazovima potreban je najveći angažman Granične policije - smatra dr. Kovačević.

- Posebno je važno naglasiti da poroznost granica podrazumijeva vrlo ozbiljne probleme za državu i društvo, za politički, ekonomski, ekološki i vojno-odbrambeni sektor, jer se dozvoljava prisustvo remetilačkih elemenata, koji, ako bi sve bilo kako treba ne bi imali priliku djelovati i narušavati sigurnost određene države – kaže dr. Kovačević, dodajući da stavljanje Granične policije pod politički utjecaj je veći problem nego u bilo kojem drugom slučaju.

Za dr. Jasmina Ahića, također profesora sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Granična policija BiH je jedna od boljih agencija u zemlji, ali kao zamjerku navodi mehanizam internog prebacivanja kadrova sa jednog graničnog mjesta na drugo, što se, kaže Ahić za Patriju, može zloupotrebljavati odnosno koristiti kao sankcija za određene kadrove.

Graničnu policiju BiH već ranije su potresale afere zbog nepotizma, ali i zbog prijema u redove Granične policije osuđenih kriminalaca, među kojima su ozbiljni nasilnici i narko-dileri.

#BiH