Članak

Nije usvojen Izvještaj VIK-a za 2016. godinu, podržan Plan sanacije GRAS-a

S obzirom da izvještaj nije usvojen, premijer KS i ministri održat će sjednicu Vlade KS te dati prijedlog v.d predsjednika Skupštine ovog preduzeća, nakon čega će se izjasniti zastupnici.

Skupština KS sa 11 glasova za, osam suzdržanih i osam protiv nije usvojila Izvještaj KJKP Vodovod i kanalizacija za 2016. godinu, piše agencija Patria.

U raspravi koju su vodili zastupnici istaknuto je da je neprihvatljivo da Sarajevo u 21. vijeku ostaje bez vode. S druge strane, nekoliko zastupnika kazalo je da problemi u VIK-u ne traju od jučer, već su rezultat proteklih 20-ak godina. 

Zastupnik Rasim Smajić kazao je da je mladi menadžment na čelu sa Nezirom Hadžićem protekle dvije godine učinio puno toga, a da su redukcije u najvećem novogradskom naselju Dobrinja prestale. 

S obzirom da izvještaj nije usvojen, premijer KS i ministri održat će sjednicu Vlade KS te dati prijedlog v.d. Skupštine ovog preduzeća, nakon čega će se izjasniti zastupnici.

- U toku su projekti i dobivanje kredita od EBRD-a. Molim vas da preduzeće ne ostavljamo bez upravljačke strukture. Menadžment ostaje, NO ostaje, ali dat ćemo prijedlog za v.d. Skupštine preduzeća - kazao je Konaković.

Konaković je kazao da je zamjerka i što Skupština samo jednom godišnje dostavlja izvještaj i da bi to trebalo češće s obzirom na stanje u preduzeću.

U međuvremenu zastupnici razmatraju sanacioni plan KJKP GRAS koji ima 45 tačaka.  

Nakon rasprave sa 27 glasova usvojen je Plan sanacije.

#BiH