Članak

Fašizam na stadionima u BiH: Ima li Savez snage i volje da ga pobijedi

Utakmica finala Kupa BiH iz maja ove godine kada su u Širokom igrali domaći tim i Sarajevo jedna je od najvećih sramota od kako se igra nogomet u ovoj zemlji.

Piše: Haris Ljevo

Nacionalističko divljanje na sportskim nogometnim terenima u BiH postala je svakodnevnica, a što je najgore, izgleda, da niko nema volje i snage da se bori protiv toga.

Najnoviji slučaj divljanja navijača Borca u Banja Luci na utakmici Premijer lige BiH protiv Sarajeva samo je jedan u nizu takvih događaja na nogometnim stadionima u BiH.U Banja Luci se moglo čuti horsko pjevanje Marša na Drinu, vrijeđanje države, pa čak i NATO pakta.

Navijačima Borca ovo nije prvi slučaj. Prethodnih godina na Gradskom stadionu u Banja Luci mogli su se vidjeti transparenti podrške optuženim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, mogla su se čuti skandiranja „Nož, žica, Srebrenica“, prekidane su utakmice, uglavnom protiv klubova iz Federacije BiH, u prvom redu Željezničara i Sarajeva, a da NS BiH nikada nije ozbiljno razmatrao da kazni banjalučki klub.

Identična situacija se može vidjeti i na dva stadiona u Hercegovini; u Mostaru kada igra Zrinjski i Širokom Brijegu. Utakmica finala Kupa BiH iz maja ove godine kada su u Širokom igrali domaći tim i Sarajevo jedna je od najvećih sramota od kako se igra nogomet u ovoj zemlji.

Tada su navijači Širokog izviždali himnu BiH, na tribinama su se mogle vidjeti zastave nekadašnje zločinačke NDH, igračima Sarajeva su upućivane najgore moguće psovke, a delegat utakmice nije ništa ni vidio ni čuo. Savez je šutio, da bi tek dan poslije pod velikim pritiskom javnosti osudio dešavanja na stadionu Pecara.

Širokobriješki stadion je uskoro suspendovan na osam utakmica bez prisustva publike, ali je onda uslijedila ljetna pauza u domaćem prvenstvu, pa su iz NS BiH, valjda misleći kako je javnost već zaboravila na nemile scene s utakmice, umanjila kaznu Širokom, ili bolje reći nagradili klasični fašizam i tako poslali poruku da se fašizam isplati.

Sudija Ognjen Valjić iz Banja Luke je prije četiri godine prekinuo utakmicu na Koševu između Sarajeva i Leotara zbog transparenta navijača Sarajeva Armija RBiH i zastave s ljiljanima, i nije dozvolio nastavak utakmice sve dok transparent nije uklonjen. Kako je moguće da se zbog zastave pod kojom je ova zemlja primljena u punopravno članstvo UN-a prekidaju utakmice, a da se zastava pod kojom je počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu potpuno slobodno vijori?

Ni ostali stadioni u BiH nisu imuni na iskazivanje nacionalizma, ali, bez imalo pretjerivanja, ova tri stadiona prednjače po tome.

Prosto je nevjerovatno da Disciplinska komisija NS BiH izriče veće novčane kazne za jednu ili dvije baklje na stadionima nego za javno iskazivanje mržnje i veličanje fašizma i ratnih zločinaca.

NS BiH za sada ne pokazuje ozbiljnu namjeru da se obračuna s fašističkim pojavama na našim stadionima, i zaista je teško vjerovati da će se u budućnosti nešto promijeniti nabolje ako znamo da u organima Saveza koji bi trebali voditi brigu o tome uglavnom sjede predstavnici klubova koji bi trebali biti kažnjeni.

Vjerovatno će i u budućnosti za ljude u NS BiH veći prekršaj biti zapaliti baklju nego pozivati na ubijanje, klanje i silovanje.

#Sport