Članak

Opozicija žestoko odgovorila Dodiku: Nećemo dozvoliti smjenu revizora Šnjegote

Dodikova najave smjene izazvala je žestoke reakcije opozicije. Trojica lidera opozicionih partija u RS-u Dragan Čavić, Branislav Borenović i Vukota Govedarica održali su pres konferencije i stali u od

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas smjenu glavnog revizora RS-a Dušk Šnjegote, piše agencija Patria.

Dodikova najava smjene izazvala je žestoke reakcije opozicije. Trojica lidera opozicionih partija u RS-u Dragan Čavić, Branislav Borenović i Vukota Govedarica održali su pres konferencije i stali u odbranu Šnjegote.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić kazao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od ovog entiteta napravio geto, piše agencija Patria.

Čavić je kazao da bi smjena glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koju je zatražio Milorad Dodik, bila ukidanje posljednje institucije u RS-u koja je koliko - toliko zadržala nezavisnost, te da je to kap koja bi prelila čašu.

- Posljednja institucija koja je bila donekle objektiva je institucija Glavne službe za reviziju javnog servisa. Poziv za ostavku gospodinu Šnjegoti i iznošenje laži, vrhunac su cinizma. Sudovi i tužilaštva su odavno pod ogromnim političkim uticajem SNSD-a i njegovih lidera. Poziv na smjenu Šnjegote je potpuno neprihvatljiv. Ukoliko to dođe na dnevni rad, trebamo napustiti Parlament i u njega se ne vraćati do izbora – kazao je Čavić.

Lider NDP-a je poručio kako će predložiti koalicionim partnerima da se ne vraćaju u Narodnu skupštinu RS-a dok se ne provedu odluke o referendumu.

- Dosta je više. Pa kakav je to suficit kad ista ta Vlada ne isplaćuje poticaje za poljoprivredu, kako se može tako bezočno lagati javnost Republike Srpske. To je potpuna neistina. Svaka druga zarađena marka ide za otplatu kredita. Kredite pokrivamo kreditima – istakao je Čavić.

Čavić se osvrnuo i na Dodikov najavljeni referendum o ulasku u NATO.

- Ko nas zove u NATO, ima li neki zvanični poziv? Raspravljati o svemu možemo, ali dokle više Dodik nas može gurati u konflikte, dokle? Ima li smisla ovako djelovanje generalno slobodnih ljudi ako se ovako nastavi. Mi smo svi zajedno taoci jednog čovjeka, njegova stranka je zarobljena, ali mi smo slobodni od SNSD-a i ne smijemo više biti taoci ovakve politike. U ovoj zemlji je dozvoljeno jedino da se Dodik i njegovi trabanti hvale. On se potpuno izgubio u vremenu u prostoru. Žalim te ljude koji su iza njega stajali slušajući blijedo šta govori.

Isti stav po pitanju ostavke revizora Šnjegote ima i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

- Revizor ne smije podnijeti ostavku, nego da nastavi da radi svoj posao. Očigledno je da njih boli istina, koja je takva kakva jeste - koja govori o rezultatima rada vlasti. Ubijeđeni smo da neće biti smijenjen, i da će ostati simbol borbe protiv nečega što donosi dobro RS. Ovo je napad na institucije RS, jer je ovo posljednja institucija koja radi nezavisno, profesionalno, u skladu sa zakonom - kazao je Borenović.

U odbranu Šnjegote stao je i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

- Pozivam gospodina Šnjegotu da nastavi raditi svoj posao i da ne podnosi nikakve ostavku. Očigledno je da je to čovjek koji radi po principima nezavisnosti i po principima svih međunarodnih standardi. Borićemo se da on ne bude smijenjen. Spreman sam u tom Parlamentu da se pobijem pa ko bude jači neka smijeni gospodina Šnjegotu – poručio je Govedarica.

Govedarica se zapitao čega se to predsjednik RS-a Milorad Dodik plaši.

- Čega se to Dodik plaši? Da pričamo o kakvom stanju je budžet RS-a, da pričamo koliko su banke pojele para građana Republike Srpske? Nije nikakav problem, neka rade šta hoće, a mi ćemo interpelacije da predlažemo. Ali tog jednog dana Dodik neće biti predsjednik Republike. Tada da će RS biti država koja će omogućiti narodnim poslanicima da razgovaraju o svim temama koje Poslovnik dozvoljava – istakao je Govedarica.

#BiH