Članak

Pokrenuta on-line peticija podrške hirurzima sa KCUS-a

Nova uprava KCUS-a govori i milionskim uštedama i iskorjenjivanju mita u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dok ljekari istovremeno upozoravaju na nedostatak lijekova i opreme, kao i na ogroman pritisak na l

Grupa građana pokrenula je on-line peticiju podrške hirurzima sa Kliničkog centra Univerzitet u Sarajevu, kako bi ukazali na pritisak menadžmenta na ljekare najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

„S obzirom na protekla dešavanja, koja su vezana za krajnje neprofesionalan odnos menadžmenta KCUS prema prof. dr. Gavrankapetanoviću i hirurzima, koji su mu dali podršku, ovom peticijom dajemo punu podršku dokazanima stručnjacima i časnim hirurzima“, navodi se u peticiji. 

„Ovo je podrška njihovom stručnom pristupu pacijentima i radu, te želji da zaštite i poboljšaju zdravlje djece i ostalih građana BiH“, navodi se dalje u opisu peticije.

Ljekari sa sarajevske Klinike za ortopediju i traumatologiju upozoravaju posljednjih dana javnost na pritiske koje trpe od strane menadžmenta KCUS-a na čelu sa dr. Sebijom Izetbegović, suprugom predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nakon što su se usprotivili smjeni dr. Ismeta Gavrankapetanovića s čela Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Dr. Gavrankapetanović posljednji je u nizu ljekara koji je smijenjen sa neke rukovodeće funkcije otkako je početkom 2016. godine na čelo KCUS-a došla dr. Izetbegović. Smatra se da je na ovu poziciju došla zbog snažne političke podrške koju uživa. Dr. Gavrankapetanović je vodeći evropski ortoped, ali to nije bila smetnja dr. Izetbegović i Upravi da ga smijene bez bilo kakvog objašnjena. Prije dr. Gavrankapetanovića najmanje 40 ljekara je napustilo ovu zdravstvenu ustanovu, čime je ozbiljno narušen kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u ovom kliničkom centru.

Nova uprava govori i milionskim uštedama i iskorjenjivanju mita na KCUS, dok ljekari istovremeno upozoravaju na nedostatak lijekova i opreme, kao i na ogroman pritisak na ljekare.

Grupa bh. intelektualaca zatražila je nedavno hitnu smjenu kompletnog menadžmenta KCUS-a i vraćanje nečala struke na KCUS, umjesto politike kako je sada praksa. Njima se nekoliko dana kasnije peticijom pridružilo i stotine drugih građana Sarajeva, piše Patria.

#BiH