Članak

Ministar Jusko jasan u stavovima: Zadnju riječ u slučaju „Pelješki most“ dat će Parlament BiH!

Ne postoji niti jedan ministar komunikacija i prometa koji ima ekskluzivno pravo potpisati stvari poput slučaja 'Pelješki most' i sličnih pitanja. Za to je potrebna saglasnost Parlamenta Bosne i Herc

Ne postoji niti jedan ministar komunikacija i prometa koji ima ekskluzivno pravo potpisati stvari poput slučaja 'Pelješki most' i sličnih pitanja. Za to je potrebna saglasnost Parlamenta Bosne i Hercegovine, izjavio je večeras u dnevniku TV1 bh. ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, nakon učestalih poruka iz Hrvatske, ali i nekih političkih partija iz BiH, da je Bosna i Hercegovina kompromis oko gradnje Pelješkog mosta sa Hrvatskom postigla još prije 11 godina.

Iako su takve poruke dolazile i od nekih ljudi iz SBB-a, čiji je ministar Jusko također člana, on je večaras jasno poručio da posljednju riječ u slučaju Pelješki most daje Parlament BiH i Predsjedništvo, a ne bilo koje ministarstvo ili još manje ekspertna grupa. 

„Pelješki most je aktuelan od 2005. godine. U 2006. je od bh. strane delegirana ekspertna grupa koja je, zajedno sa Hrvatskom stranom radila na usaglašavanju dimenzija mosta. Hrvatska strana je tražila 35 metara, pa nakon toga 45 metara visinu mosta... BiH je predložila 55 metara visinu i to je na kraju usvojeno. Prvobitno je predloženo da plovni put bude 150 metara. BiH je tražila da to bude 200 metara, pa je i to prihvaćeno. Međutim, od 2007. pa sve do sada nisu bili nikakvi daljnji sastanci u vezi Pelješkog mostom“, rekao je Jusko, nakon čega je pitao: „Zašto se čekalo od 2007., zašto se nisu nastavile aktivisti?“ 

Bitna informacija je, rekao je Jusko, da su se u tom periodu čekanja promijenila četiri saziva Parlamenta BiH, a na čelu ministarstva komunikacija i prometa je sjedilo pet ministara.

„Imam namjeru 6. septembra na sjednici Parlamenta elaborirati sve aktivnosti koje su se desile u međuvremenu po pitaju slučaja Pelješki most. Ono za šta mogu biti siguran i što mogu reći je da apsolutno nije ništa potpisano od strane ovog ministarstva. Ne postoji niti jedan ministar komunikacija i prometa koji ima ekskluzivno pravo potpisati ovakve i slične stvari. Na Parlamentu je da donese tu odluku. Vijeće ministara i ministarstvo će slijediti instrukcije iz Parlamenta“, zaključio je Jusko.

Ekspertne grupe kao i probosanske stranke posljednjih dana upozorava da bi gradnja Pelješkog mosta Bosni i Hercegovini zatvorila izlaz na otvoreno more, što bi bio prvi slučaj ove vrste u svijetu, a Hrvatska bi najbrutalnije prekršila i UN-vu Konvenciju o pravu mora, prenosi agencija Patria.

#BiH