Članak

Akademik Vukičević: Uprava KCUS-a ugrozila učešće BiH u istraživanju lijeka za regeneraciju kostiju

Dr. Vukičević je rekao da je kliničko ispitivanje novog lijeka za regeneraciju kosti višegodišnji projekt Evropske unije u kojem sudjeluje 11 partnera iz šest evropskih država.

Kao koordinator Projekta kliničkog ispitivanja novog lijeka za regeneraciju kosti Ostegrow, upozoren sam da je dr. Ismet Gavrankapetanović i dalje izložen sramotnim postupcima kolega iz Uprave kojim se ugrožava i sigurnost pohranjenih uzoraka lijeka, ali i daljnje učešće Bosne i Hercegovine u ovom projektu, izjavio je hrvatski akademik dr. Slobodan Vukičević, profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, komentarišući odluku menadžementa KCUS-a da smijene dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, bez da su za to ponudili i jedan argument.  

Dr. Vukičević  je rekao da je kliničko ispitivanje novog lijeka za regeneraciju kosti višegodišnji projekt Evropske unije u kojem sudjeluje 11 partnera iz šest evropskih država. Žao mi je, istakao je, što će zbog postojećeg odnosa Uprave Kliničkog centra u Sarajevu prema dr. Gavrankapetanoviću i njegovim kolegama dosadašnji partnerski odnos prema Kliničkom centru u međunarodnim naučnim projektima biti ozbiljno narušen. 

„Štoviše, u nastavku saradnje željeli smo testirati efikasnost novoga lijeka u pacijenata s degenerativnim promjenama diska lumbalne kralježnice u razdoblju 2017.- 2021, ali ćemo od nastavka suradnje odustati. Nažalost, vrijednost kliničke bolnice direktno ovisi o najkvalitetnijim kliničarima, međunarodnoj reputaciji ustanove koja se stječe samo međunarodnim suradnjama i kliničkim testiranjem novih medicinskih terapija“, rekao je dr. Vukučević.

Progonom dr. Gavrankapetanovića iz nejasnih i nerazumljivih razloga, dodao je, nanesena je neprocjenjiva šteta Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a najviše pacijentima u Bosni i Hercegovini. Takvi obračuni, smatra, drugdje više ne postoje jer su jednostavno zabranjeni. Šefovi klinika puno su važniji od ravnatelja uglednih bolnica.

„Smjena jednog od najboljih evropskih ortopeda dr. Ismeta Gavrankapetanovića s čela Klinike za ortopediju i traumatologiju, te tretman njega i njegovih kolega od strane Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predstavlja prvorazredni skandal i za međunarodnu akademsku, naučnu i medicinsku zajednicu“, zaključio je dr. Vukičević, prenosi agencija Patria.

#BiH