Članak

Zašto Mektić mora u Tužilaštvo zbog izjave o razvaljenoj državi, a Dodik ne mora

Kako stvari stoje, državni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić morat će dati izjavu u Tužilaštvu, jer je BiH nazvao razvaljenom državom, a državno tužilaštvo beznadežnim slučajem.

Piše: A. Aljović

Kako stvari stoje, državni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić morat će dati izjavu u Tužilaštvu, jer je BiH nazvao razvaljenom državom, a državno tužilaštvo beznadežnim slučajem.

Uvrijeđena, ponižena, državotvorna glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić poručila je na vanrednoj konferenciji za novinare da će Mektić morati objasniti u Tužilaštvu BiH "zašto je BiH razvaljena". 

„Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV, Predsjedništvo BiH. Smatram da se ovakvim izjavama vrši podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine“.

Tužiteljica nije otkrila po kojem zakonu će Tužilaštvo teretiti Mektića. Ali se i letimičnim pregledom Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine mogu pronaći članovi koji upozoravaju na kažnjivost 'Napada na ustavni poredak' Bosne i Hercegovine. Niko nema pravo rastavljati ono što tužiteljica Tadić sastavlja skoro cijelu godinu.

Nema sumnje da je napad na ustavni poredak zemlje opasan. Ali ništa manje maligno nije i paušalno primjenjivanje pravde.

Treba znati da Tužilaštvo nikada ranije nije reagiralo na slične napadne na ustavni poredak države. Naprimjer, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik vrlo često u svojim istupima govori da je Bosna i Hercegovina razvaljena. Najčešće spominjane izjave Dodika u javnim istupima u posljednjih 11 mjeseci, koliko je Tadić na poziciji šefa Tužilaštva su: „BiH jeste propala zemlja“ i „Bosna i Hercegovina nikada neće biti država“. Dodikove pucnje Tadić, nažalost, nije čula.

Obračun Tužilaštva Bosne i Hercegovine s ministrom Mektićem može imati duboku političku pozadinu, dogovorena na relaciji predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Očigledni su, javno obznanjeni i ničim skrivani odnosi između lidera ove dvije stranke. Ono što odgovara Dodiku, s tim se slaže i Čović. I obrnuto. Zbog toga je posve legitimno sumnjati da će Dodik uz pomoć Čovića iskoristiti državnu tužiteljicu Tadić u obračunu s političkim protivnikom Mektićem. Mišljenje Dodika o Mektiću jasno je od ranije. On je ministra sigurnosti BiH nazvao izdajnikom i bosanskim političkim klovnom, nakon što je Mektić u medijima iznio tvrdnje o Dodikovom višemilionskom kriminalu.

Penzionisani general Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir već neko vrijeme upozorava da je Tadić na poziciju glavne tužiteljice došla uz pomoć HDZ-a BiH.

„Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić visokopozicionirani je dužnosnik HDZ BiH i HNS-a. Na njegov prijedlog predložena je za pročelnicu Odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Gordana Tadić, a sada je i vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Krešić i Tadić su u rodbinskim vezama“, otkrio je Budimir.

#BiH