Članak

Radnici pisali Jašareviću: Može li se u Elektroprivredu BiH zaposliti bez stranačke pomoći

Elektroprivreda BiH zaposlila je od 2015. do danas oko 150 radnika. Samo u prvih šest mjeseci 2016. zaposleno je 60 novih radnika.

Elektroprivreda BiH zaposlila je od 2015. do danas oko 150 radnika. Samo u prvih šest mjeseci 2016. zaposleno je 60 osoba.
Iz Elektroprivrede BiH potvrđeno je za Patriju da su tokom 2015. i prvih šest mjeseci 2016. godine zaposlili ukupno 148 radnika. Neki od njih su zaposleni na neodređeno a dio ih je dobio ugovore na određeno vrijeme. 

Grupa radnika pisala je direktoru ove kompanije Bajazitu Jašareviću upozoravajući ga da sumnjaju da je veliki broj osoba u Elektroprivredu BiH i njene podružnice zaposlen mimo konkursa. U pismu, koje je dostavljeno na uvid i agenciji Patria navodi se blizu 40 imena, za koje grupa radnika sumnja da su zaposleni mimo zvaničnih procedura te da nemaju odgovarajući stručnu spremu za poslove koje obavljaju u ovom javnom preduzeću. 

Među imenima za koje radnici sumnjaju da su zaposleni zahvaljujući podršci politike, na prvom mjestu SDA, spominju se i članovi porodica nekih od zvučnih imena Bosne i Hercegovine, poput Tanje Cikotić, supruge savjetnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Selme Cikotića, na spisku je i ime sina načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića Alen Ajnadžić, kao i članovi uže porodice Seida Fazlagića, nekadašnjeg vozača SDA-ovog sekretara Amira Zukića.


Spisak imena za koje anonimna grupa radnika sumnja da su u EP BiH zaposleni mimo javnog konkursa 

„Izvinjavamo se što želimo biti anonimni, jer nas je strah za naš život i život naših porodica“, navodi se u pismu.

Na upit Patrije da li su imena koja se navode u pismu uposlenici Elektroprivrede BiH ili njenih podružnica, iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine nisu potvrdili ali nisu ni demantirali. Iz EP BiH ne žele govoriti ni o tome kada su imenovani zasnovali radni odnos te da li su primljeni po konkursu ili na neki drugi način. 

U pismu direktoru Jašareviću navodi se i to da je većina od ovih imena u EP zaposlena uz pomoć bivšeg direktora Elektrodistribucije Eseda Džananovića.

Centri civilnih inicijativa već mjesecima u BiH provode akciju „Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome“ koju provode u okviru kampanje „Sposobnim, a ne podobnim“. Cilj kampanje je depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru.

''U cijeloj državi postoji sistemsko zapošljavanje u svim javnim i državnim institucijama koje smo anketirali. To znači da je tokom 2016. godine zaposleno više hiljada radnika u javni sektor, i pored prenatrpane javne uprave i javnog sektora'', izjavio je nedavno projekt koordinator CCI, Slaven Divčić.

''Smatramo da onaj ko zaslužuje da dobije neku poziciju, treba da zavisi od znanja, a ne od njegovih rodbinskih i krvnih veza'', stav je većine anketiranih građana.

U drugo Vladino preduzeće Elektroprivredu HZHB u posljednjih nešto više od godinu dana također je zaposleno oko 370 osoba, a većinu od njih je zaposlena mimo javnog konkursa. Zapošljavanjem u Elektroprivredu HZHB koordinira HDZ BiH.  

Esed Džananović je uhapšen u avgustu prošle godine u akciji „Bosna“, zajedno sa još nekoliko drugih osoba, a tereti ga se upravo za zloupotreba položaja ili ovlasti. Pušten je da se brani sa slobode u maju ove godine. U istom predmetu  uhapšen je i generalni sekretar SDA Amir Zukić, a optužnica je priširena i na Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, dva također visokopozicionirana člana SDA.

Na netransparentna zapošljavanja u javne preduzeća u BiH odavno ukazuje i Evropska komisija. Takav odnos ocjenjuje zastrašujućim i neprihvatljivim. Opšta je ocjena da vlasti namjerno zapošljavaju rodbinu i prijatelje, kako bi imale osiguranu glasačku mašineriju na lokalnim i općim izborima, prenosi NAP.

#BiH