Članak

Kovačević: Ko predsjednici Hrvatske daje podatke o radikalima u BiH?

Od početka januara do danas u kontinuitetu iz Beograda i Zagreba traje pritisak na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević smatra da Srbija i Hrvatska vode obavještajni rat protiv BiH. Uzrok obavještajnog rata je, kaže, nesređena politička situacija u BiH.

"Nesređeni politički projekti iz devedesetih, od onog od Karađorđeva do danas. Na tim linijama se puno stvari događa. Nije to samo bošnjačka priča, frustracija i paranoja. Najviše su političke opcije radile da se država lokalno etnički očisti, po ratnim idejama, po entitetima, dvije države ili tri...“ rekao je dr. Kovačević u emisiji Pressing na N1.

Zajedno sa gostima iz Zagreba i Beograda, Antom Barišićem i Darkom Trifunovićem komentarisali su tu temu.

Od početka januara do danas u kontinuitetu iz Beograda i Zagreba traje pritisak na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH. Mediji bliski vladama Srbije i Hrvatske u pišu o navodnom prisluškivanju OSA-e zvaničnika tih država. Sve i jedna od ovih afera demantirana je od strane zvaničnih institucija BiH. 

"Niko od političara trenutno, niko od njih - ne radi za državu nego za lične interese. Jedan član Predsjedništva BiH u UN-u govori o poteškoćama HDZ-a, ne BiH. Ljudi se biraju po političkim linijama, izuzetno odanim stranačkim šefovima", smatra Kovačević. 

"Kako gospoda komentariše ovu činjenicu da direktor Obavještajne službe Hrvatske kaže da 10.000 radikalnih elemenata koji se spominju, ne odnosi se na BiH nego na Balkan, a predsjednica Hrvatske je ostala da je 10.000 terorista u BiH. Imamo struku i izjavu političarke. Ko je izvor predsjednice? ", pitao je Kovačević, prenosi NAP.

#BiH