Članak

Nakon rasprave u Engleskoj o smirivanju odnosa u BiH, Lordovi dolaze u službenu posjetu Sarajevu

Iz Parlamentarne skupštine BiH za agenciju Patria je potvrđeno da sastanka lordova sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH počinje u 9.30, ali nije otkriveno više detalja.

Članovi Doma lordova Parlamenta Velike Britanije u petak stižu u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Iz Parlamentarne skupštine BiH za agenciju Patria je potvrđeno da sastanka lordova sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH počinje u 9.30, ali nije otkriveno više detalja.

Engleski lordovi savjetovali su se sredinom mjeseca sa generalom Michaelom Roseom, bivšim komandantom UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, na koji način Engleska može utjecati na stabilnost u BiH, ko je glavni uzrok problema u zemlji, te šta bi značilo da se bh. entitet RS pripoji Srbiji te da li će sukobi u zemlji ponovo eskalirati.

Lord Jopling: ... može li sve ponovo puknuti pa da se nađemo tamo gdje smo bili?

Sir Michael Rose: Mislim da uvijek postoji šansa za tako nešto. Winston Churchill je kazao da Balkan ima toliko historije da je nemoguće razdvojiti historiju od sadašnjosti, budući da ono što se dešava danas bazirano je na onome što se dešavalo u prošlosti. Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se dešava ispod površine... Mislim da je prijetnja da BiH postane propala država zapravo velika, posebno tu mislim na bosanske Srbe koji ne pristaju na ideju jednog entiteta u državi. Naravno, Dejtonski sporazum im je dao tu mogućnost da pokazuju mišiće, i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im nije trebalo dozvoliti. Druga prijetnja su džihadisti. Također, imate raspadajuću ekonomiju...

General Rose je rekao da Britanija ima strateški interes za ono što će se desiti sa Zapadnim Balkanom.

"Mislim da niko danas ne bi pristao na ono što kaže poznata izreka: Ni jedan se normalan čovjek ne upliće u Balkan. Također, mi imamo 72 Britanca, većinom vojnika koji su poginuli na zapadnom Balkanu od početka 1990. i želimo pokazati da se oni nisu žrtvovali bez razloga. Moje gledište da, i pored činjenice da napuštamo EU moramo podržati napore Unije u nagovaranju tih zemalja da joj pristupe, ali ne samo Uniji već i NATO-u. Moramo insistirati na standardima koji su potrebni za priključenje EU i NATO-u ne samo u tehničkim nego i u moralnom i pravosudnom smislu", rekao je general Rose. 

#BiH