Članak

Vlada FBiH donijela Uredbu o konsolidaciji privrednih društava

Danas donesena uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama FBiH” i primjenjivat će se do stupanja na snagu Zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji priv

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela Uredbu o konsolidaciji privrednih društava u FBiH, piše agencija Patria.

Zakon o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, objavljen u julu 2014., imao je za cilj da odvoji tekuće poslovanje od tereta i dugovanja iz prošlosti kojim je opterećena velika većina kompanija, prije svega onih koje su u djelimičnom ili stopostotnom državnom vlasništvu.

Zakonom se pokušava stvoriti preduslov za sudjelovanje u postupku javnog nadmetanja putem tendera, realizaciju kreditnih sredstava, rješavanje problema dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa radnicima, otklanjanje opasnosti od pokretanja stečajnog ili likvidacijskog postupka i slično. Ovaj zakon bio je na snazi do jula 2017. Vlada sada traži njegovo produženje za dodatne dvije godine.

Danas donesena uredba produžit će rok konsolidacije. Stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama FBiH” i primjenjivat će se do stupanja na snagu Zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

#BiH