Članak

Plaće policijskih službenika konačno izjednačene s plaćama ostalih državnih službenika!

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH između ostalog raspravlja se o dvije izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Delegati su prvo razmatrali prijedlog

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH između ostalog raspravljalo se o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Delegati su prvo razmatrali prijedlog poslanika Predstavničkog doma Šemsudina Mehmedovića (SDA) koji od početka zastupa teoriju da su policijski službenici oštećeni s obzirom na to da su im utvrđeni najniži koeficijenti za obračun plaće bez platnih razreda.

Zakon je prošao jednoglasno.

Usvajanjem prijedloga za korekciju koeficijenata policijskim službenicima u drugom čitanju otklonjena je dugogodišnja diskriminacija u pogledu obračuna plate policijskim službenicima.

Ovim izmjenama Mehmedović je predložio da se pravednije utvrde koeficijenti za policijske službenike od čina “policajac” do čina “glavni inspektor”, odnosno da budu izjednačeni koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Inače, već duže vrijeme Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini tražio je korekciju koeficijenata za pravičan obračun plata, a što su podržavali predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ali prijedlog od Vijeća ministara nije dolazio na dnevni red u Parlament BiH.

Zdenka Džambas (HDZ) raspravljajući o ovom zakonu kazala je da su još prije dva mjeseca raspravljali o tome kako iznaći sredstva.

- Svašta smo predlagali, kako da se udovolji policajcima, a predsjednik Sindikata kazao je na komisiji da će sve ići linearno, ali da se oni razlikuju između sebe. Ja kao izaslanica hrvatskog naroda kažem da ću u ime Hrvata koji rade tamo glasati za ovaj zakon. A, što ne znamo kako će proračun proći nije ni važno – kazala je Džambas.

Dragutin Rodić (DNS) kazao je da su opravdane ovakve izmjene.

- Ne bi bilo ništa sporno da nema finansijskog problema. Radeći u komisiji jasno je da smo pokušali iznaći rješenja, ali u okviru postojećeg budžetskog okvira nije moguće naći sredstva, a trebat će 11 miliona. I danas smo imali Komisiju i niko nije protiv zakona, nego da li usvajamo nešto što je neprovodivo – istakao je Rodić.

Sredoje Nović (SNSD) zamjerio je Sindikatu što se nisu založili više za običnog policajca i što rukovodnim organima nisu kazali da ne mogu dobiti toliko.

- Imajući u vidu status i činjenicu da su ostali ispod nivoa državnih zposlenika moram reći da ću lično podržati ovaj zakon, jer znam šta ova struktura znači u BiH i ne mogu raditi za 650 KM  - kazao je Tadić.

Ognjen Tadić (SDS) kazao je da nema potrebe da pred javnosti djeluju kao plavi anđeli i da pokazuju neku pretjeranu zabrinutost za budžet, jer je siguran da će VM naći način.

- Svi policajci i inspektori ne treba da osjećaju zahvalnost prema nama. Mi smo samo radili svoj posao – dodao je Tadić.

#BiH