Članak

Dodik poslao tri pisma Trumpu, želi ukidanje sankcija

NIN piše kako je Dodiku nakon sankcija, politički manevarski prostor znatno sužen, rijetko gdje putuje, rijetko ko mu dolazi i na sceni je neka vrsta poluizolacije i njega i Republike Srpske.

Beogradski sedmičnik NIN u novom broju piše kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovog ljeta uputio tri pisma administraciji Donalda Trumpa u Washingtonu u kojima nudi saradnju kako bi mu bile skinute sankcije SAD-a, piše agencija Patria.

NIN piše kako je Dodiku nakon sankcija, politički manevarski prostor znatno sužen, rijetko gdje putuje, rijetko ko mu dolazi i na sceni je neka vrsta poluizolacije i njega i Republike Srpske.

NIN podsjeća da je Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, onom o nezavisnosti RS koji nikada nije ni bio tema parlamenta ili bilo kojeg drugog organa RS i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je izglasan u NSRS bez podrške opozicije.

- Godinama ta odluka nije objavljena u Službenom glasniku i Dodik je time prijetio, ali kada je odluka 'po sili zakona' nedavno morala biti objavljena, on je brže-bolje rekao da će biti novo zasjedanje parlamenta RS i to će biti povučeno. Baš kako je tražio Hoyt Yee (američki čovjek za Balkan) - piše NIN.

U NIN-u navode da ozbiljniji poznavaoci prilika vjeruju da "tu nečeg ima" jer Dodik ubrzano odustaje od referenduma, ne propušta gotovo nijednu priliku da lijepo priča o američkoj administraciji, a jedino još ima ozbiljne sukobe sa američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack.

- Pokušava da djeluje kao čovjek koji zna neke važne stvari, pa sve češće govori da ona nije tumač američke spoljne politike, da uskoro ide i slično - piše u tekstu koji je potpisao dopisnik NIN-a iz Banjaluke Branislav Božić.

#BiH