Članak

New York: Nakon napada osam mrtvih, 11 povrijeđenih napadač u bolnici

Nakon što je uletio na biciklističku stazu, kamion se zabio u školski autobus, te je povrijeđeno najmanje dvoje djece i dvije odrasle osobe.

U napadu na Manhattanu smrtno je stradalo osmero, a povrijeđeno 11 ljudi, među kojima i djeca. Vozač kamiona udario je u pješake na Manhattanu vozeći biciklističkom stazom suprotnom stranom autoputa, nakon čega je udario i u školski autobus. Osumnjičeni za napad na Manhattanu navodno je iz Uzbekistana i zove se Sayfullo Habibullaevic Saipov, prenose američki mediji.

Navode kako Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine.

Ima vozačku dozvolu izdanu u Tampi, na Floridi, javlja NBC.

Nakon što je uletio na biciklističku stazu, kamion se zabio u školski autobus, te je povrijeđeno najmanje dvoje djece i dvije odrasle osobe.

Vozač ja zatim izašao iz vozila s dva predmeta u rukama koji su ličili na pištolje. Policija je na njega otvorila vatru i ranila ga u stomak, nakon čega je i uhapšen. Smješten je u bolnicu i van životne opasnosti.

Šest osoba umrlo je na licu mjesta, a dvije naknadno u lokalnim bolnicama.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru povodom napada u New Yorku, opisujući napadača "vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom".

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je na konferenciji za novinare nazvao napad "kukavičkim terorističkim napadom".

Glasnogovornik Odjela za domovinsku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država opisao je incident kao "očigledni čin terorizma".

#Svijet