Članak

Majke djece koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici dobijaju krevet

Izdvojeno je i 100.000 KM za nabavku kreveta za majke-pratilje djece koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici.

Rebalans Budžeta KS za ovu godinu povećan je za 37 miliona KM i sada Budžet iznosi ukupno 812 miliona KM. Po hitnom postupku zastupnici Skupštine KS su također prihvatili i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta  za 2017. godinu, piše agencija Patria.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je da su ova sredstva raspoređena na brojne i veoma značajne kapitalne projekte. Oko 10 miliona KM izdvojeno je za preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i to za nabavku opreme kako bi se konačno ubrzalo rješavanje problema vodosnabdijevanja u KS-u. Sredstva su osigurana i za penzionisanje uposlenika Gras-a, nabavku novih kombija, rekonstrukciju tramvajskih stajališta te subvenciju gubitaka. Povećan je i Budžet MUP-a KS-a kako bi se nabavilo 120 novih vozila.

- Budžet Ministarstva zdravstva je Rebalansom utrostručen i iznosi 7,8 miliona KM. Planirano je da se kupi nova oprema za domove zdravlja i bolnice, koja nije zanovljena 15 do 20 godina. Time bi se i značajno smanjile liste čekanja na pojedine preglede. Dio sredstava će biti usmjeren u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za sufinansiranje nabavke aparata, odnosno linearnog akceleratora koji služi za dijagnosticiranje malignih oboljenja, a jedan dio sredstava u Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' za nabavku CT aparata i gama kamere koja je stara više od 20 godina i nije više funkcionalna - naveo je premijer Konaković.

Izdvojeno je i 100.000 KM za nabavku kreveta za majke-pratilje djece koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici.

Značajna sredstva bit će utrošena u gradnju zgrade Akademije scenskih umjetnosti, kao i gradnju novih osnovnih škola na Šipu i Aneksu, te dvije fiskulturne sale u Dobroševićima i Blažuju. Dodao je, također, da će biti povećan i dječiji doplatak za 30 posto, a kojeg trenutno prima 13.000 korisnika.

- Nastavljamo borbu s implementacijom Plana upravljanja otpadom, namjenska sredstva smo uvećali za 700.000 KM, a za subvencioniranje gasnih priključaka na postojeću infrastrukturu izdvojili smo 500.000 KM kako bi smanjili zagađenje u Sarajevu - istakao je premijer Konaković.

Za kupovinu azila za pse izdvojeno je 1,2 miliona KM za kupovinu azila za pse, te 300.000 KM za izgradnju krematorija na groblju Vlakovo. 

#BiH