Članak

Cvitanović: Nakon presude okrenuti se boljem životu u BiH

Lider HDZ-a 1990 je dodao da se nada „da ćemo se nakon završetka rada Haškog tribunala okrenuti budućnosti i raditi na boljem životu i za uređenu BiH“.

MOSTAR - Na molitveni skup za bivše čelnike Hrvatske zajednice Herceg-Bosna došao je i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990. On je za N1 rekao da vjeruje da će Haški sud u srijedu donijeti potpuno drugačiju presudu u odnosu na prvostupenu, i da će šestorka biti oslobođena, prenosi agencija Patria.

Lider HDZ-a 1990 je dodao da se nada „da ćemo se nakon završetka rada Haškog tribunala okrenuti budućnosti i raditi na boljem životu i za uređenu BiH“.

„Siguran sam da reperkusije, kakva god presuda bila, ne smiju imati konotacije na trenutnu političku situaciju u BiH", rekao je Cvitanović. On je pozvao na "odgovornost i na razum" te dodao da ne očekuje da će sutrašnja presuda podići tenzije.

"Dvadeset i nešto godina je prošlo od rata. Od nas političara se očekuje da budemo pametniji, da pošaljemo pomirljive poruke i da niko ne diže tenzije", dodao je.

Haški tribunal će u srijedu, 29. novembra, izreći konačnu presudu šestorici zvaničnika bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem, koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Osuđeni su za progon i druge zločine počinjene nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, u okviru zločinačkog poduhvata koji su tužioci nazvali stvaranjem “Velike Hrvatske”.

Prvostepenom presudom, izrečenom 2013. godine, Tribunal je Prlića, ratnog premijera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), osudio na 25 godina zatvora, dok su ministar odbrane HRHB-a Bruno Stojić, načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i zamjenik komandanta HVO-a Milivoje Petković dobili po 20 godina zatvora.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, dok je predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika HRHR-a Berislav Pušić osuđen na deset godina zatvora. Na prvostepenu presudu svi su uložili žalbe.

Tokom rasprave o žalbama, u martu ove godine, Prlić i ostali zatražili su da budu oslobođeni krivce ili da im kazne budu smanjene, negirajući postojanje udruženog zločinačkog poduhvata protiv bosanskih Muslimana.

#BiH