Članak

Zbog dešavanja u Haagu prekinuta sjednica Parlamenta BiH

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je novinarima da je predsjedavajuća Borjana Krišto zatražila da sjednica nakon pauze ne bude nastavljena, zbog dešavanja

SARAJEVO, (Patria) - Nastavak 53. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo je prekinut, zbog izricanja presude šestorici bivših čelnika samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosne, javlja agencija Patria.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je novinarima da je predsjedavajuća Borjana Krišto zatražila da sjednica nakon pauze ne bude nastavljena, zbog dešavanja u Haškom sudu.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosna utvrdilo je da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Slobodan Praljak nakon što mu je potvrđeno 20 godina zatvora, obratio se Sudskom vijeću: "Nisam ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu."

Praljak je uzeo bočicu i ispio neku tekućinu iz nje. Iako je prijenos bio nastavljen, ubrzo je prekinut jer se u sudnici čulo da je Praljak popio otrov. Zastori na sudnici su spušteni. 

- To je otrov koji sam popio - kazao je Praljak. 

Ispred zgrade Haškog tribunala došla su i vozila Hitne pomoći, kao i tim za reanimaciju.

Još nema zvaničnih informacija da li će se nastaviti izricanje presude. 

Zbog ove situacije prekinuta je i sjednica Sabora Hrvatske.

#BiH