Članak

Dragan Čović: Haški sud je politički, UZP je neprihvatljiv nema odgovornosti Hrvatske

Govoreći o postupku Slobodana Praljka u sudnici Čović je kazao da "na taj način pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti da pokaže cijelom svijetu da nije ratni zločinac."

MOSTAR, (Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH obratio se danas iz Centrale ove stranke u Mostaru gdje je sa užim rukovodstvom stranke, ali i predstavnicima drugih stranaka pratio izricanje presude Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Berislavu Pušiću, Valentinu Ćoriću, Milivoju Petkoviću i Bruni Stojiću čelnicima HRHB za ratne zločine. No, nakon što je potvrđena zatvorska kazna Prliću, Stojiću, Praljku, došlo je do prekida izricanja presude. Slobodan Praljak popio je tekućinu iz bočice za koju je tvrdio da je otrov. Prema informacijama Praljak je preminuo u bolnici. 

Čović je kazao da očekuje od predstavnika hrvatskog naroda da vezano za ovakav čin ostanu smireni, dostojanstveni.

- Nema razloga donositi bio kakvu paniku i ne nasjedati na bilo kakve provokacije koje će biti iz različith centara i u BiH i izvan BiH. Ne pasti u bilo kakav napast straha.

On je čak kazao da "održivost BiH zavisi i od najmanje brojnog naroda."

Čović je kazao da rušenje Starog mosta nije zločinački čin već da je bio legalan vojni čin.

- Mi smo svi jučer očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svjesni smo da je ovo politički sud. Udruženi zločinački poduhvat je apsolutno neprihvatljivo za nas. Ovo je zločin prema svim hrvatskim časnicima, pa i hrvatskom narodu BiH.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom Čović je kazao da će oni biti u smislu jačanje "naše međusobne saradnje i Hrvatske je svih ovih godina pomagala da se BiH osamostali."

- Hrvatska što se mene tiče neće imati nikakvu odgovornost, ali ćemo morati pojačati komunikaciju. Uz svaki stav BiH se ugrađuje i stav hrvatskog naroda.

Govoreći o postupku Slobodana Praljka u sudnici Čović je kazao da "na taj način pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti da pokaže cijelom svijetu da nije ratni zločinac."

Informacije o smrti Praljka nije želio komentirati do službene potvrde. 

#BiH