Članak

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a

U nastavku službene posjete Vašingtonu, ministar Crnadak je 30. novembra 2017. godine u Department of State imao sastanak sa Wessom Mitchellom, novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za evro

VAŠINGTON, (Patria) - U nastavku službene posjete Vašingtonu, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak je 30. novembra 2017. godine u Department of State imao sastanak sa Wessom Mitchellom, novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove.

Na početku razgovora, ministar Crnadak je izrazio spremnost za nastavak partnerske saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te napomenuo značaj primjene i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao jednog od prioriteta vlasti BiH na svim nivoima. Ministar Crnadak je kao jedan od prioriteta naveo i beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar je sagovornika upoznao da su glavni spoljnopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine integracija u EU i snažnije povezivanje zemalja i naroda u regionu.

Na unutrašnjem planu, ministar je istakao poseban problem neučinkovitog pravosuđa, koje i dalje ne uspijeva da riješi i procesuira veliki broj zločina počinjenih tokom ratnog perioda.

Ministar je takođe napomenuo da, uprkos jasno izraženoj političkoj volji, i dalje nema rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na najvišem nivou, što stvara dodatno nepovjerenje u institucije na svim nivoima.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Mitchell je izrazio zahvalnost Sjedinjenih Američkih Država za doprinos BiH u Globalnoj kolaiciji za borbu protiv ISIL-a i za donacije koje je BiH u okviru iste borbe u više navrata isporučila saveznicima.

Sagovornik ministra Crnadka je napomenuo da SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama koje u okviru istog procesa stoje pred institucijama BiH. Ministar Crnadak i pomoćnik državnog sekretara SAD su razgovarali o partnerstvu BiH i NATO, sa posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja MAP-a u 2018. godini.

U okviru posjete Vašingtonu, ministar Crnadak je bio gost centralne informativne emisije Glasa Amerike, tokom koje je razgovarano o aktivnostima održanim u toku navedene posjete.

#BiH