Članak

Škrijelj: Izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS do polovine 2018. godine

Izmjene na kojima insistira akademska zajednica, a što prihvata i Vlada KS odnose se na produženje rokova koji su isuviše kratki za potrebne izmjene u radu Univerziteta u Sarajevu, kao što su gašenje

SARAJEVO, (Patria) - Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da će Statut Univerziteta biti usvojen na vrijeme, te da je radna verzija već pripremljena. Prema Zakonu o visokom obrazovanju KS koji je stupio na snagu 1. septembra ostavljen je rok šest mjeseci za usvajanje Statuta.

Kada su u pitanju ostale izmjene Zakona po hitnom postupku, rektor Škrijelj je kazao za agenciju Patria da se kao Univerzitet još uvijek nisu očitovali prema Vladi KS sa konkretnim zahtjevom. Razlog tome je što se tim za praćenje implementacije Zakona o visokom obrazovanju nije sastajao posljednja dva mjeseca. Kako je kazao Škrijelj, Vlada KS bila je okupirana pripremom i usvajanjem Budžeta od kojeg zavisi i rad UNSA.

- Ispunili su se svi uvjeti da možemo pristupiti evidentiranju onih najbitnijih elemenata zakona za koje treba tražiti izmjene po hitnom postupku kao što su rokovi i neke odredbe koje se tiču studenata. U tom pogledu nadam se da ćemo u prvom tromjesečju 2018. godine izaći sa prijedlogom prema Vladi KS, prema resornom Ministarstvu i pokušati u prvoj polovini 2018. te izmjene realizirati kako bismo u narednu akademsku godinu ušli sa izmijenjenim elementima zakona i olakšali rad Univerzitetu u Sarajevu – kazao je Škrijelj.

Izmjene na kojima insistira akademska zajednica, a što prihvata i Vlada KS odnose se na produženje rokova koji su isuviše kratki za potrebne izmjene u radu Univerziteta u Sarajevu, kao što su gašenje pravnog subjektiviteta organizacionih jedinica.

U međuvremenu je imenovan i novi Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, a konstituirajuća sjednica bit će održana u četvrtak 28. decembra. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju UO dobio je ovlasti da može smijeniti rektora iako je to bila ranije nadležnost Senata UNSA.

Na čelo UO Vlada KS imenovala je Murata Ramadanovića, te članove Mersihu Slipičević, Sifeta Kukuruza i Sandru Začinović.

Predstavnici Univerziteta su: prof. dr. Dijana Avdić, redovni profesor Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Kasim Bajrović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, redovni profesor Pravnog fakulteta, prof. dr. Abidin Deljanin, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, acc. prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, ddr. Lidija Zvačko, redovni profesor Filozofskog fakulteta.

Iz reda studenata izabran je Haris Zahiragić, student drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

#BiH