Članak

Stenogrami bez Bosne i Bošnjaka: Tuđmanova mržnja koja se pretvorila u zločin

Na desetak skupova, Tuđmanovim brižljivim evidentiranjem, redovno se govorilo o velikoj Hrvatskoj i ponižavajuće tretirao bošnjački narod, te najavljivalo njegovo sabijanje u geto i konačni nestanak.

Piše: Sead Omeragić

U Zagrebu je 27. decembra 1991. godine održan sastanak predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana sa delegacijom HDZ-a BiH. Prisutni su bili najviši funkcioneri države Hrvatske. Radi se o dokumentima koji potpuno otkrivaju planove režima za stvaranje velike Hrvatske. Tuđman je eksplicitno za taj velikodržavni projekat, a apsolutnu podršku mu daju lideri HDZ-a BiH Mate Boban, Ignac Koštroman i osuđeni zločinac Dario Kordić.

Tokom razgovora Tuđman u više navrata govori da „srpska politika ide za stvaranjem velike Srbije.“ Naravno, do tada je imao niz susreta i tajnih pregovora sa Slobodanom Miloševićem, od Karađorđeva do Tikveša. Očito je od Miloševića bio drilovan za veliku Srbiju. Ovaj sastanak je postao važan dokument za Tribunal u Hagu.

Tuđman tada govori o zaokruženju srpskih i hrvatskih teritorija i predlaže stvaranje neke državice od ostataka Bosne.

- Mogla bi se oko Sarajeva stvoriti jedna državica koja bi podsjećala na onu povijesnu zemljicu Bosnu, koja bi bila, znači tampon između razgraničenja Srbije i Hrvatske, a koja bi se nužno u takvim uvjetima, onda, u većoj mjeri oslanjala na Hrvatsku.

Tada se za riječ javlja i Mate Boban i prvi put, pet mjeseci prije početka prvih vojnih napada na BiH, spominje „čišćenje“ kada govori o stanovništvu Herceg–Bosne. .

- Čišćenjem pograničnih područja, faktično pograničnih područa Herceg-Bosne stvara se otprilike 65 posto hrvatskog pučanstva u toj Herceg-Bosni.

Na to Bobanovo etničko „čišćenje“ se nadovezuje i Tuđman.

- Jednim pametnim razgraničenjem, sporazumom sa Srbima u Bosni, možemo dovesti do toga da umjesto rata koji prijeti ovakvom neriješenom pitanju i sa tim gomilanjem armije (JNA) – da čak ta armija (JNA) bude zalog provedbe takvog razgraničenja. To je to i to se sastoji u tome da će Armija (JNA) prihvatit rješenje - govori Tuđman.

Dakle, on je siguran da će JNA podijeliti BiH i razgraničiti Srbe i Hrvate, a Bošnjacima dati samo mali dio oko Sarajeva. očito su u pitanju dobro razrađeni dogovori sa Miloševićem, koji je bio stvarni vrhovni komadnant JNA.

Govorio je tada i kasnije osuđeni zločinac Dario Kordić.

- Hrvatski narod u travničkog regionalnoj, subregionalnoj zajednici, živi sa idejom konačnog priključenja hrvatskoj državi i spreman je da to ostvari svim sredstvima i u mladićima vrije hrvatski duh... Bila bi izdaja svaka druga opcija od jasnog omeđivanja hrvatskog tla na području Herceg-Bosne - rekao je Kordić.

I Kordić i njegov saradnik Ignac Koštroman okomili su se na Stjepana Kljuića koji je oštro i po cijenu života branio Bosnu i Hercegovinu čiji je očuvanje smatrao najvećim interesom za opstanak hrvatskog naroda. Koštroman tada prigovara: "Stjepan Kljuić i njegovi najuži saradnici neprestano surađuju sa Brankom Mikulićem, Ivom Komšićem i Hrvojem Ištukom...“

I Tuđman je na tom skupu govorio protiv Kljuića i fra Luke Markešića i pitao ko je još za očuvanje Bosne i Hercegovine.

- Nikakvih tajenja, nego sa Karadžićem razgovarati – molim - savjetovao je šefove HDZ-a BiH. Konačno Tuđman govori o nestanku Bosne i Hercegovine:

- Da Bosna i Hercegovina nije rješenje za hrvatski narod to je sva povijest pokazala. Prije svega ona je nastala kolonijalnim osvajanjem jedne azijske sile, gospodo, ne zaboravimo to, od 15. do 18. stoljeća, na štetu hrvatskog naroda, na štetu hrvatskog teritorija... Bosne i Hercegovine nije bilo između dva rata. Komunisti su je izmislili, poslije Drugog svjetskog rata vratili na scenu, čak muslimane proglasili i nacijom, zato da bi, tobože, riješili suprotnosti između srpskog i hrvatskog naroda - izdeklamovao je Tuđman svoje nerazumne zaključke i dodao još jednu ofrlje tvrdnju:

- Hrvatska je zbog uspostave Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu dovedena u nemoguću situaciju. Mi samostalnu Hrvatsku ne možemo u upravnom smislu ovakvu urediti kakva jeste, a kamoli u odbrambenom.

Nije riječ samo o stenogramima sa ovog skupa, održanog na današnji dan prije 26 godina, na kojem se dijelila BiH i planirao rat i etničko čišćenje Bošnjaka.

Na desetak skupova, Tuđmanovim brižljivim evidentiranjem, redovno se govorilo o velikoj Hrvatskoj i ponižavajuće tretirao bošnjački narod, te najavljivalo njegovo sabijanje u geto i konačni nestanak. Nemoguće je negirati Tuđmanove stenograme.

Oni se mogu čitati kao podloga snimcima ratnih zločina HVO-a i HV-a u BiH.

#BiH