Članak

Vanredno zasjeda Federalni parlament: Hoće li biti usvojen Budžet za 2018. godinu

Na dnevnom redu nema Zakona o dopuni zakona o policijskim službenicima, a koji će izmjenama regulirati pitanje penzionisanja policijskih službenika. Predstavnici Sindikata koji su pregovarali sa Vlado

SARAJEVO, (Patria) - Danas će s početkom u 13 sati biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog Budžeta FBiH za 2018. godinu, Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu, Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH -  hitni postupak.

Na dnevnom redu nema Zakona o dopuni zakona o policijskim službenicima, a koji će izmjenama regulirati pitanje penzionisanja policijskih službenika. Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila dopune postojećeg Zakona o policijskim službenicima i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Očekuje se da taj prijedlog ipak bude uvršten na dnevni red današnje sjednice. 

Predstavnici Sindikata koji su pregovarali sa Vladom dogovorili su da ova dva zakona (Zakon o PIO-u i o policijskim službenicima) budu na istoj sjednici te su zakazane proteste za 29. decembar pomjerili. Izvjesno je da su policajci spremni organizirati proteste ukoliko ne bude ispoštovan dogovor. 

Na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu i procjenu plana za 2019. i 2020. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu (konsolidovani) i Finansijski plan federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu (Anex I), Prijedlog Finansijskog plana-Budžeta FERK-a za 2018. godinu.

Ono što se moglo čuti proteklih dana je da sjednice Doma naroda PFBiH neće biti pa će tako i FBiH ostati bez usvojenog Budžeta. 

#BiH