Članak

Osmanović: Nažalost, čak 3.700 ljudi se ispisalo iz bh. državljanstva

Napominjući da ovo ministarstvo pokriva veliki broj oblasti, naveo je kako neki s pravom kažu da je to „Vijeće ministara u malom“.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je generalno zadovoljan radom Ministarstva i ostvarenim rezultatima u 2017. godini. No, kako je kazao nažalost u oblasti državljanstva u 2017. godini rješeno 3.700 predmete odricanja od državljanstva BiH i 139 predmeta davanja saglasnosti na garancije i saglasnosti za prijem u državljanstvo BiH.

U 2017. godini, kaže Osmanović, je otpočela implementacija Projekta „Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u Bosni i Hercegovini”. Cilj ovog projekta je jačanje nadzora nad influencom i unapređenje infrastrukture i kapaciteta za ranu detekciju i odgovor na viruse influence u BiH, a finansira se grantom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukupna vrijednost projekta za 5 godina je 2 miliona dolara. 

Napominjući da ovo ministarstvo pokriva veliki broj oblasti, naveo je kako neki s pravom kažu da je to „Vijeće ministara u malom“.

Rezmirajući najvažnije aktivnosti po sektorima, kazao je da je u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike u toku koordinacija aktivnosti na izradi Strategije zapošljavanja u BiH za naredni četvorogodišnji period.

- Ovaj važan dokument mogao je biti usvojen, ali nas koče drugi nivoi vlasti u dostavljanju mišljenja bez kojih ne možemo materijale uputiti Vijeću ministara. To nas značajno usporava da dođemo, kroz dijalog, do drugih strateških dokumenata koji su jako bitni za BiH - smatra Osmanović.

Naveo je i da je donesena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu. 

Po njegovim riječima, u toku je realizacija IPA 2014 projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ za razvoj lokalnih partnerstava sastavljenih od općina, razvojnih agencija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, a vrijednost projekta je četiri miliona eura.

U oblasti zdravstva ministar Osmanović je izdvojio da je započeta izrada Višegodišnjeg akcionog plana za imunizaciju 2018.-2022. godina, kako bi se osigurala kontinuirana nabavka vakcina.

 

U oblasti kulture i nauke, ministar je naglasio da je izuzetan rezultat rada potvrđen izborom BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a za period 2018-2021. godina. 

Prašuma Perućica je upisana na Tentativnu listu UNESCO-a. U UNESCO registar Pamćenje svijeta je upisana i sarajevska Hagada, kao prvo takvo dobro iz BiH, te Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Konjičko drvorezbarstvo je upisano na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ministar je podsjetio da je BiH članica programa EU Kreativna Evropa i uplaćuje ulaznu kartu za članstvo u programu.  

- Važno je i napomenuti da je od pristupanja BiH potprogramu MEDIA kroz njega dobijeno preko 1.470.317 eura. Ukupno kroz EU program Kreativna Evropa (Media + Kultura) povučeno je 510.422,55 eura – naveo je ministar Osmanović.

U oblasti sporta, između ostalog, pokrenute su aktivnosti na kreiranju nove Strategije za sport BiH.

 

#BiH