Članak

Zbog preglasavanja u Parlamentu FBiH: Bradara odbila sazvati sjednicu Doma naroda

Podsjećamo, na sjednici Zastupničkog doma koja je trebala biti održana jučer nisu prisustvovali zastupnici HDZ BiH i HDZ 1990, zbog čega nije bilo ni većine za usvajanje dnevnog reda. Na toj sjednici

Premijer FBiH Fadil Novalić tražio je od rukovodstva oba doma Federalnog parlamenta sazivanje vanrednih sjednica tokom vikenda kako bi se usvojio Budžet za 2018. godinu. 

No, Lidija Bradara predsjedavajuća Doma naroda PF BiH odgovorila je premijeru Novaliću da neće sazvati vanrednu sjednicu, a razlog se krije u činjenici da su u Zastupničkom domu PF BiH preglasani zastupnici HDZ BiH, a u čemu su učestvovali i zastupnici SDA. Riječ je o inicijativi da se brišu etnički prefiksi iz naziva javnih preduzeća, prvenstveno u nazivu "Elektroprivreda HZHB" i "Hrvatske telekomunikacije Mostar".

- Nažalost, razvoj događaja na političkoj sceni Federacije BiH koji uključuje i preglasavanje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu u kojemu su sudjelovali i zastupnici SDA, nisu nam ostavili vremena ni prostora za donošenje Proračuna FBiH do kraja kalendarske godine. Podsjećamo javnost da Proračun Federacije BiH može biti usvojen samo ukoliko ga potvrde oba doma Parlamenta Federacije BiH. Razvoj jučerašnjih događaja u Zastupničkom domu ne daje nam nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tijekom vikenda, uz načela poštivanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine - navela je Bradara.

Podsjećamo, na sjednici Zastupničkog doma koja je trebala biti održana jučer nisu prisustvovali zastupnici HDZ BiH i HDZ 1990, zbog čega nije bilo ni većine za usvajanje dnevnog reda. Na toj sjednici trebao je biti razmatran Budžet za 2018. godinu kao i Zakon o PIO-u što je bio uslov predstavnika penzionera. 

Ovakva situacija znači da u 2018. godinu FBiH, a i BiH ulaze sa privremenim finansiranjem.

#BiH