Članak

Sastanak Erdogana i Izetbegovića

Očekuje se da će tema razgovora biti saradnja u regiji, bošnjačko-srpski odnosi, kao i trasa brze ceste Sarajevo - Beograd.

ISTANBUL, (Patria) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, dan uoči trilateralnog sastanka koji će biti održan između Erdogana, Izetbegovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Očekuje se da će tema razgovora u ponedjeljak biti saradnja u regiji, bošnjačko-srpski odnosi, kao i trasa brze ceste Sarajevo - Beograd.

Dio analitičara smatra da takav sastanak ne može donijeti bilo kakve pozitivne korake u regionu, naročito ne u Bosni i Hercegovini. Smatraju da je pogrešno poticati sastanke između etničkih grupa, već da to treba raditi na nivou država.

S druge strane, ima i onih koji zagovaraju saradnju Bošnjaka sa Turskom i Srbijom, prije svega zbog važne ekonomske uloge Turske na Zapadnom Balkanu, što može donijeti dobro svim građanima u regionu, ne samo Bošnjacima i Srbima.

 

#BiH