Članak

Cormack: Slobodni mediji su temelj demokratije

Ona je naglasila da ovim programom žele pomoći istraživačkom novinarstvu koje otkriva ono što rade politički lideri, korupciju...

SARAJEVO, (Patria) - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack kazala je danas su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije.

- Kao što znamo da u cijeloj regiji, ne samo u Bosni i Hercegovini, slobodni i nezavisni mediji su pod pritiskom raznih izvora i zbog toga smo ovaj program napravili i osmislili tako da njegov cilj bude pomoć nezavisnim medijima, da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva vezana za reklame i propagande, jednostavno, da rade na izgradnji i formiranju publike koja ih sluša, kao i na razvoju sadržaja koji emitiraju.

Ona je naglasila da ovim programom žele pomoći istraživačkom novinarstvu koje otkriva ono što rade politički lideri, korupciju...

USAID će u pet zemalja Balkana implementirati ovaj trogodišnji program vrijedan 7 miliona dolara i putem američkih organizacija FHI 360 i Internews. Program će omogućiti da medijski praktičari u BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji postanu konkurentniji na lokalnom i regionalnom tržištu te ojačaju održivost nezavisnog medijskog sektora širom regiona. Ovaj program će to omogućavati time što će medijskim kućama i partnerima osigurati značajnije i stabilnije resurse kako bi postali održivi, angažirali širu publiku, proširili svoj domet u regionu i podstakli jača partnerstva u cilju unapređenja rješenja po pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru.

#BiH