Članak

Stručnjaci upozoravaju na hipotermiju: Temperatura neumoljivo pada ispod nule!

Na kraju treba spomenuti da je i dalje na snazi narandžasti stepen meteoalarma za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog izrazito niskih temperatura zraka - kaže Sladić.

BiH, (Patria) - Nekoliko desetina bivših boraca nalazi se i dalje na saobraćajnicama koje su blokirali u srijedu prije podne, a vremenske prilike sve su teže.

Na Ivan-Sedlu gdje je blokirana putna komunikacija Sarajevo - Mostar minus je 21 stepen ispod nule! Bivši borci su na cestu postavili balvan, zapalili su vatru kako bi se ugrijali, ali to nije dovoljno da se zagriju. Na cesti su velike kolone u kojima su kamioni, šleperi i putnički automobili. 

Zbog ledenog talasa iz Sibira koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, Nedim Sladić, meteorolog amater izradio je projekciju očekivanih najniže temperature zraka koje se do jutra očekuju u područjima gdje je koncentracija ljudi u ovim trenucima najveća.

"Trebalo bi poduzeti mjere kako bi se na vrijeme spriječili prvi simptomi hipotermije", rekao je Sladić, javlja agencija Patria.

Porgnozirano je da će se mjeriti sljedeće temperature: Ivan-sedlo: -21 stepen; Sarajevo: -18; Doboj, Zenica: -16; Tuzla: -15 stepeni.

Hipotermija je slučaj koji se javlja kada tijelo gubi toplinu brže nogo što je može proizvesti, što uzrokuje opasno nisku tjelesnu temperaturu. Normalna tjelesna temperatura iznosi oko 37 stepeni. Hipotermija se javlja kada tjelesna temperatura padne ispod 35 stepeni. Osoba čija tjelesna temperatura padne ispod 25 stepeni ima samo 30% izgleda za preživljavanje. 

"Na kraju treba spomenuti da je i dalje na snazi narandžasti stepen meteoalarma za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog izrazito niskih temperatura zraka", podsjetio je Sladić.

#BiH