Članak

NEŠIĆ MORA STAVITI NA DNEVNI RED Imenovanje direktora DKPT-a i zamjenika direktora GP BiH početkom juna

U skladu s konkursnom procedurom, liste uspješnih kandidata bit će dostavljene ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. 

(Patria) - Imenovanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjenika direktora Granične policije BiH očekuje se početkom juna, ali ne i na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. 

Podsjećamo, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je utvrdio rang – liste uspješnih kandidata prijavljenih na Javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Lista je upućena Ministarstvu sigurnosti BiH, a ministar sigurnosti Nenad Nešić predložit će za jednu od narednih sjednica imenovanje na ove dvije upražnjene pozicije. 

Na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine najbolje ocijenjeni kandidat je Enes Karić, dok je drugoplasirani Ensad Korman, a na trećem mjestu je Mustafa Selmanović.

Kada je riječ o kandidatima za zamjenika direktora Granične policije BiH najbolje ocijenjeni kandidat je Ensad Korman, drugi je Mustafa Selmanović, a treći Edin Malkić.

Enes Karić je komandant specijalne jedinice SIPA-e, dok je Korman dugogodišnji uposlenik FUP-a, obavljao je dužnost zamjenika direktora i v.d. direktora. Podsjećamo, ovim imenovanjima bit će kompletirano čelništvo policijskih agencija na državnom nivou. Novo Vijeće ministara imenovalo je ranije sve srpske i hrvatske, a poništio konkurs za bošnjačke pozicije.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić. 

#BiH