Članak

Na prozorima sarajevske Vijećnice 31. maja bit će postavljeni bijeli čaršafi za 102 ubijene djece Prijedora

Karić je pripadnike AntiDayton pokreta nagradila sa zlatnikom Grada Sarajeva.

(Patria) - Danas je u kabinetu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić - Londrc upriličen prijem za delegaciju AntiDayton pokreta povodom nedavnih aktivnosti u Turskoj.

Tim povodom gradonačelnica Sarajeva željela je iskazati poštovanje i zahvalnost za predstavljanje grada Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine u najtežim danima za državu Tursku i njen narod ali i humanitarni rad usmjeren kako prema stradalima u Turskoj i Siriji tako i prema jetimskoj djeci Sirije.

Tim povodom, prijem je trajao duže od sat vremena gdje je doneseno i usvojeno nekoliko prijedloga za dalje aktivnosti.

- Inicijativa i prijedlog AntiDayton pokreta je da se 31.05.2023. godine na Gradsku Vijećnicu okači veliko bijelo platno preko centralnog balkona iznad ulaza povodom Dana bijelih traka i počinjenog genocida u Prijedoru. Također izrazili smo želju i dali prijedlog da se na još 102 prozora Gradske Vijećnice izvjese bijeli čaršafi u spomen svoj ubijenoj djeci Prijedora. Zahvaljujem se na momentalno prihvaćenim idejama za koje ne sumnjam da će biti realizovane.

- Takođe, dogovorili smo da sve crteže jetimske djece koje smo donijeli iz Turske i Reyhanlija koje su crtali tokom našeg drugog boravka, izložimo u Vijećnici. Izložba će biti donatorskog karaktera te će nakon skupljenih sredstava, ista biti uručena u jetimske kampove u Reyhanliju na granici Sirije. Gradonačelnica je izrazila želju za uokvirivanjem crteža za izložbu kako bi nam na taj način olakšala samu izložbu i učinila je još ljepšom te se zahvaljujemo i na tome.

Zahvaljujemo se prije svega na prijemu i iskazanom poštovanju za naš dvostruki boravak u Turskoj nakon razornih zemljotresa, te se zahvaljujemo za uručeni znak pažnje u obliku “Zlatnika Grada Sarajeva”.

Prisutni su bili Aličković Nihad, Menković Sadik i Hajdarević Midhat, dok ćemo Mahović Alenu i Hodžić Nedžadu mi uručiti preuzete zaslužene zlatnike.

Ovo je prvi put da je jedna institucija u Bosni i Hercegovini prepoznala angažman i rad AntiDayton pokreta kako na patriotskom putu tako i na humanitarnom polju.

Nihad Aličković se zahvalio gradonačelnici Benjamina Karić rođ. Londrc na prijemu.

Inače, Aličković sa AnitDayton pokretom svake godine 31. maja pripremi prigodnu manifestaciju kojom se odaje počast za 102 ubijene djece Prijedora. 

#BiH