Članak

Netanyahu i partneri usvojili novi budžet sa ogromnim grantovima za nova naselja i ultra ortodoksne Jevreje

Vlada Izraela na čelu sa premijerom Benjaminom Netanyahuom usvojila je novi dvogodišnji budžet

(Patria) - Vlada Izraela na čelu sa premijerom Benjaminom Netanyahuom usvojila je novi dvogodišnji budžet, javio je AP.

Iako bi budžet mogao da osigura Netanyahuu malo mira unutar koalicije ultra ortodoksnih i ultra nacionalističkih stranaka, također se očekuje da će produbiti podjele u Izraelu. Kritičari su optužili Netanyahua da povećava potrošnju na svoje ultra ortodoksne saveznike za vjerske programe od kojih nema mnogo koristi za ekonomiju i šire društvo.

Budžeti za 2023. i 2024. godinu konačno su usvojeni sa 64-56 glasova u parlamentu. To je uslijedilo nakon sedmica napetih pregovora između Netanyahua koalicionih partnera. 

„Dobili smo alat, zasučemo rukave i idemo na posao“, rekao je ministar finansija Bezalel Smotrich nakon glasanja.

Budžet je kritikovan zbog izdvajanja gotovo četiri milijarde dolara diskrecionih sredstava, veći dio za ultra ortodoksne i pronaseljeničke stranke. To uključuje povećanje kontroverznih stipendija za ultra ortodoksne muškarce da studiraju puno radno vrijeme u vjerskim sjemeništima umjesto da rade ili služe vojsku, što je obavezno za većinu sekularnih muškaraca. Uključuje i više novca za ultra ortodoksne škole, koje se naširoko kritikuju jer ne
podučavaju matematiku i engleski jeziki koji su potrebni za moderna radna mjesta. Sredstva također uključuju desetine miliona dolara za tvrdolinijaške stranke za naseljenike.

Ministar finansija Bezalel Smotrich, lider naseljenika, rekao je da se nada da će u narednim godinama udvostručiti populaciju doseljenika na Zapadnu obalu. U utorak je nekoliko hiljada Izraelaca protestvovalo ispred zgrade parlamenta protiv budžeta. Te manje demonstracije oko budžeta uslijedile su nakon višemjesečnih neprekidnih masovnih protesta protiv niza prijedloga Netanyahuove vlade da se revidira pravosudni sistem zemlje
dok mu se sudi za korupciju. 

#Svijet