Članak

Češka kupuje 246 vojnih oklopnih vozila od Švedske

Ministarstvo je u srijedu potpisalo sporazum sa švedskom stranom. 

(Patria) - Češka vlada odobrila je plan Ministarstva odbrane za nabavku 246 oklopnih borbenih vozila CV90 kao dio masovne modernizacije vojske usred ruskog rata protiv Ukrajine, javio je AP. Ministrica odbrane Jana Cernochova rekla je da je dogovor o nabavci borbenih vozila pješadije švedske kompanije BAE Systems Hägglunds AB vrijedan 2,7 milijardi dolara.

Ministarstvo je u srijedu potpisalo sporazum sa švedskom stranom. Cernochova kaže da bi prvi CV90 trebali biti isporučeni 2026. godine, a svi do 2030. godine. Švedski ministar odbrane Pål Jonson rekao je da je „uvjeren da je borbeno vozilo CV90 pravi izbor za Češku Republiku“.

Prema web stranici BAE Systems Hägglunds, trenutno je u upotrebi 15 varijanti CV90 u sedam zemalja: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Švicarskoj i Nizozemskoj. Češke vlasti su također najavile da će pregovarati s njemačkom vladom o mogućem dogovoru o kupovini njemačkih tenkova Leopard 2A8.

Češka vojska koristi modernizovane verzije tenkova T-72 iz sovjetske ere i od Njemačke će dobiti 14 tenkova Leopard 2A4 kao kompenzaciju nakon što je Ukrajini dala desetine tenkova T-72. Česi su također pregovarali sa američkom stranom o nabavci 24 borbena aviona F-35, ali još uvijek nije odobren nijedan dogovor.

#Svijet