Članak

Isaku nakon FUP-a na red došla i Policijska akademija: Damir Vejo dobio zeleno svjetlo Odbora za žalbe

Vejo Damir je odmah po primitku rješenja podnio zahtjev za uspostavu radnopravnog statusa u punom kapacitetu. 

(Patria) - Odbor za žalbe donio je drugostepeno rješenje u predmetu "Damir Vejo", u kojem se navodi da je preventivna suspenzija moguća tek kada je potvrđena optužnica protiv državnog službenika. 

Podsjećamo, Vejo je suspendovan s mjesta direktora Policijske akademije. 

Ovakav stav je Odbor za žalbe iznosio i u ranijem rješenju kojim je poništeno i prvo rješenje o suspenziji od 16. juna 2022. godine, a što je dokaz u prilog tvrdnji da je postupanje ranijeg ministra Aljoše Čampare u primjeni Zakona bilo proizvoljno, te suprotno uputi žalbenog organa, a povodom čega je Vejo Damir protiv istog podnio krivičnu prijavu 11. novembra prošle godine. 

Sada je cijeli slučaj prebačen na novog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka, te se postavlja pitanje da li će i novi ministar slijediti koncept ranije politike ili će poštovati rješenje Odbora za žalbe. Isak je već imao 'vatreno krštenje' u slučaju imenovanja v.d. direktora FUP-a, koji je u jednom trenutku bio potpuno obezglavljen. A sada ministar Isak mora riješiti slučaj 'Damir Vejo'.

Vejo je odmah po primitku rješenja podnio zahtjev za uspostavu radnopravnog statusa u punom kapacitetu. 

Prvobitni disciplinski postupak vođen je po rješenju ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare koji je prijavio u maju 2022. da je Vejo u periodu od 12.07.2019. do 22.12.2021. prouzrokovao materijalnu štetu budžetu FMUP-a u pogledu korištenja službenog vozila Ministarstva čime je zloupotrijebio i prekoračio službena ovlaštenja.


Rješenje Odbora za žalbe

#BiH #AljošaČampara #RamoIsak #DamirVejo #PolicijskaAkademija