Članak

Armenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta

Oglasio se armenski premijer Nikol Pashinyan.

(Patria) - Armenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, saopštio je danas armenski premijer Nikol Pashinyan.

- Želim da potvrdim da su se Armenija i Azerbejdžan dogovorile o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta i na osnovu toga možemo reći da idemo prilično dobro ka rješavanju naših odnosa - rekao je Pashinyan na proširenom sastanku Vrhovnog euroazijskog ekonomskog vijeća.

Osvrnuo se i na pitanje osiguravanja prava i sigurnosti stanovnika Nagorno-Karabaha "u okviru međunarodnog mehanizma".

- Nadam se da će uskoro početi normalan konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta (glavnog grada otcijepljenog regiona Nagorno-Karabah) - istakao je Pashinyan.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Jerevanu, poručio je da priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, ali pod uslovom da se osigura sigurnost armenskog stanovništva.

Ranije danas, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je da postoji mogućnost postizanja mirovnog sporazuma Bakua i Jerevana, s obzirom da je Armenija priznala sporni region Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana.

#Svijet #Armenija #Azerbejdžan #Teritorija