Članak

Erdogan: Zaljevske države poslale novac kao pomoć Turskoj

„Poslije izbora u nedjelju, vidjet ćete kako će ovi lideri doći ovdje i kako ću ih posjetiti da im pokažem zahvalnost“, dodao je.

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su zaljevske države nedavno poslale sredstva Turskoj, nakratko pomažući rasterećenju centralne banke i tržišta, te da se namjerava sastati i zahvaliti njihovim liderima nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

„Naša ekonomija, bankarski i finansijski sistem su prilično jaki. U međuvremenu, neke zaljevske države su deponovale novac u našem sistemu. Ovo je nedavno i ovo je rasteretilo našu centralnu banku i tržište, makar i na kratko“, rekao je Erdogan u intervjuu za CNN Turk.

„Poslije izbora u nedjelju, vidjet ćete kako će ovi lideri doći ovdje i kako ću ih posjetiti da im pokažem zahvalnost“, dodao je.

Erdogan, koji na izborima u nedjelju želi produžiti svoju dvodecenijsko vladavinu, nije imenovao zemlje niti precizirao kada je i koliko sredstava stiglo u Tursku. Ankara je posljednjih godina osigurala oko 28 milijardi dolara u poslovima zamjene valuta s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katarom, Kinom i Južnom Korejom, od kojih se većina vjeruje da se nalazi u rezervama turske centralne banke, javio je Reuters.

#Svijet