Članak

Wagner: Predavanje Bakhmuta ruskoj vojsci je u toku

„U trenutku kada vojska bude u teškoj situaciji, oni će ustati“, kaže on.

(Patria) - Šef ruske plaćeničke grupe Wagner objavio je da su njegove snage počele povlačenje iz ukrajinskog grada Bakhmuta, javio je BBC.

Yevgeny Prigozhin je obećao da će prenijeti kontrolu nad gradom na rusku vojsku do 1. juna. Rekao je da su njegove snage spremne da se vrate ako se ruska regularna vojska pokaže nesposobnom da upravlja situacijom.

„Danas povlačimo jedinice iz Bakhmuta“, rekao je Prigozhin u video snimku objavljenom na Telegramu iz uništenog grada. Dodao je da će neki Wagnerovi borci ostati da pomognu ruskim trupama.

„U trenutku kada vojska bude u teškoj situaciji, oni će ustati“, kaže on.

Uprkos Wagnerovim tvrdnjama da će predati Bakhmut, Ukrajina nije priznala da je grad pao. Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, rekla je u četvrtak da ukrajinske snage i dalje kontrolišu dio okruga Litak na jugozapadu grada.

„Neprijatelj je zamijenio Wagnerove jedinice u predgrađima redovnim vojnim trupama. Unutar samog grada, Wagnerove snage su i dalje prisutne“, objavila je ona na Telegramu.

Otprilike polovina od 20.000 Wagnerovih boraca koji su poginuli u Bakhmutu bili su osuđenici, rekao je Prigozhin ove sedmice. Ranije ovog mjeseca, SAD su saopštile kako vjeruju da je više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno u bici za Bakhmut i još 80.000 ranjeno.

Ukrajina nije objavila podatke o svojim žrtvama u Bakhmutu.

#BiH