Članak

Izmjene izbornog zakona Čović uvjetuje novim sistemom izbora članova Predsjedništva BiH

U problematiku u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH u narednih nekoliko dana uključit će se i Venecijanska komisija.

SARAJEVO, (Patria) - U rezidenciji američke ambasadorice u Sarajevu Maureen Cormack održan je još jedan sastanak predstavnika političkih stranaka u FBiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, ali ni večeras nije postignut kompromis.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) će naredne sedmice raspisati izbore koji treba da se održe u oktobru. Do raspisivanje izbora potrebno je uraditi izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na popunu delegata u Domu naroda FBiH, što je naznačeno i presudom Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“.

HDZ BiH traži da se presuda Suda provede na način da se u Dom naroda FBiH biraju Hrvati samo iz onih kantona u kojima su većina, dok se Hrvati u Dom naroda FBiH, prema tom prijedlogu, ne bi birali iz kantona u kojima su manjina, poput Goražda. Takav prijedlog neprihvatljiv je za SDP, DF, SDA i SBB, koji traže da u Domu naroda FBiH iz svakog kantona postoji najmanje po jedan predstavnik svakog od tri konstitutivna naroda u BiH. 

Osim toga, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rješavanje pitanja izmjena Izbornog zakona BiH uvjetuje i time da se u Izborni zakon BiH uvrsti i novi sistem odabira članova Predsjedništva BiH, iako se to ne navodi u presudi Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić. Čović, naime, traži da hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju isključivo Hrvati iz zapadne Hercegovine, gdje su Hrvati većina, dok glasovi Hrvata iz Sarajeva ili drugih dijelova srednje Bosne ne bi imali kapacitet da izaberu člana Predsjedništva iz reda Hrvata.

Iz opozicije kritikuju da Čović na taj način želi osigurati svoje mjesto u Predsjedništvu i u novom mandatu. Osim toga, takav zahtjev Čovića ocijenjen je kao diskriminatoran i antieuropski.

U problematiku u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH u narednih nekoliko dana uključit će se i Venecijanska komisija.

Iz HDZ-a BiH prijete da neće biti moguće implementirati rezultate izbora nakon oktobra ukoliki se ne urade izmjene Izbornog zakona, čime će BiH zapasti u krizu, dok eksperi objašnjavaju da OHR ima ovlasti nemetnuti rješenja u ime entiteta kako bi vlast mogla nesmetano funkcionisati ukoliko se ne postigne kompromis oko izmjena Izbornog zakona, piše Patria. 

#BiH