Članak

Damir Boras pozvao na uspostavu kanala na hrvatskom jeziku u BiH

Boras je istakao da mu je velika čast govoriti na skupu, ne samo kao rektoru, već i kao Hrvatu porijeklom iz BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras bio je jedan od predavača na promociji Zbornika radova Naučno-stručnog skupa s međunarodnim učestvovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu“, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Boras je istakao da mu je velika čast govoriti na skupu, ne samo kao rektoru, već i kao Hrvatu porijeklom iz BiH.

- Problem Hrvata u BiH kao najmanje konstitutivne zajednice u BiH, samo je djelomično osvješten u Evropi i jednako tako u Hrvatskoj, dok se u BiH, iako su ga Hrvati uglavnom svjesni, često zanemaruje, proglašava nepostojećim ili ga se umanjuje, pa je bilo potrebno na naučnom nivou objasniti o kakvom problemu se radi – kazao je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras u svom uvodnom izlaganju.

- Poštovanje evropskih vrijednosti i vrednota i očuvanje vlastite tradicije ugrađeni u su u temelje Evrope – poručio je Boras.

Boras je kazao kako su Hrvati stoljećima na ovim prostorima na evropskom putu, te da mu je drago što je ova tema zainteresovala i javnost izvan BiH, pogotovo javnost U Hrvatskoj koja je, kako je istakao, dobro upoznata s položajem hrvatske zajednice u BiH.

On je dodao kako je javnost u Hrvatskoj upoznata s problemima Hrvata u BiH i nakon nedavnog govora Dragana Čovića u Zagrebu, ali i kroz gostovanja drugih političara u televizijskim emisijama u Hrvatskoj.

Boras je još istakao kako se akademskom saradnjom između naučnika iz Hrvatske i BiH može dokazati kako Hrvati u BiH nisu u ravnopravnom položaju. Jednim od ključnim problema je istakao nedovoljnu zastupljenost hrvatskog jezika u bh. medijima, te da je potrebno uspostvaiti javni televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

- Hrvatska mora uz svu svoju dosadašnju i postojeću pomoć, povećati pomoć Hrvatima u BiH, pogotovo Sveučilištu u Mostaru. Hrvatska ne smije zaboraviti da veliki broj Hrvata u Hrvatskoj potječe iz BiH, te da se njihova upućenost na Zagreb i Hrvatsku neće promijeniti u budućnosti. – istakao je Boras.

Boras je dodao da se ravnopravnost svih u BiH i evropski put BiH može ostvariti samo međusobnim dijalogom.

On je na kraju istakao da se ravnopravnost i opstanak Hrvata u BiH mogu osigurati kroz obrazovanje, te je obećao da će zagrebačko Sveučilište dati sve od sebe na putu do tog cilja.

#BiH