Članak

Volonteri u Sarajevu i Mostaru građanima dijele bijele trake

Volonteri 'Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995' dijelit će od 11 sati građanima Sarajevu i Mostaru bijele trake, u znak sjećanja na žrtve Prijedora

SARAJEVO, (Patria) - Volonteri 'Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995' dijelit će od 11 sati građanima Sarajevu i Mostaru bijele trake, u znak sjećanja na žrtve Prijedora.

Volonteri muzeja će dijeliti trake građanima Sarajeva na križanju ulica Ferhadija i Muvekita a građanima Mostara u ulici Braće Fejića, kao i u prostorijama muzeja, prenosi agencija Patria.

U gradovima Bosne i Hercegovine, regiona, ali i svijeta, danas će biti obilježen Dan bijelih traka, koji se obilježava u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru rata u BiH.

Simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru, putem lokalnog radija, naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini.

Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC) navodi da je u periodu od 1991. do 1995. ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora – 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata. 

Nacisti u Drugom svjetskom ratu Jevreje su obilježavali sa žutim trakama.

#BiH