Članak

Milan Bandić o podršci predstavništvu 'hrvatskih kantona' u Briselu: Samo želim pomoći BiH

Iz kabineta gradonačelnika Zagreba Milana Bandića agenciji Patria je rečeno da je gradonačelnikov stav prema BiH i dalje nepromijenjen.

ZAGREB, (Patria) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je otvaranje predstavništva u Briselu koje će, kako je rekao, predstavljati kantone iz Federacije BiH u kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Čović je posebno zahvalio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću ističući da su preko svojih ureda u Briselu pomogli da se riješe administrativni problemi za otvaranje zajedničkog ureda iz BiH u sjedištu Europske unije.

- Osigurali smo prostor, a definiramo sad način kako ćemo to uraditi i mislim da ćemo vrlo brzo otvoriti ured u Briselu koji će nam omogućiti, prije svega, da možemo predstaviti svoju europsku politiku, komunicirati s tamošnjom administracijom te omogućiti vezivanje za sve one institucije koje omogućavaju da se priključimo velikim projektima - kazao je Čović. 

Takva najave Čovića izazvale su oštre reakcije kod drugih političkih partija u Federaciji BiH. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je takva politika Čovića nastavak, kako je rekao, slabljenja institucija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik DF-a Željko Komšić također je kritikovao predsjednika HDZ-a BiH, ističući da se otvaranjem predstavništva „hrvatskih kantona“ na velika vrata pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta unutar Federacije BiH. 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić istakao je da ga posebno zabrinjava što posljednje Čovićeve aktivnosti imaju podršku zvaničnih vlasti Republike Hrvatske. 

Iz kabineta gradonačelnika Zagreba Milana Bandića agenciji Patria je rečeno da je gradonačelnikov stav prema BiH i dalje nepromijenjen.

„Kao prijatelj Bosne i Hercegovine, kao hrvatski sin Bosne i Hercegovine i prijatelj sva tri naroda u BiH, a na tragu aktualne hrvatske državne politike, samo želim iskreno pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu“, rekao je Bandić.

Iz opozicionih partija u BiH sa hrvatskim predznakom također su kritikovali najave Čovića da će otvoriti predstavništvo u Briselu, nazivajući ih politikantstvom. Iz Hrvatske stranke BiH (HS BiH) je saopćeno da čelnici HDZ BiH, kako su naveli, nisu sposobni, i ne žele, da kantoni u kojima vlada ta stranka daju konkretni doprinos kroz mehanizam kordinacije da se ubrza evropski put BiH, pa su iz HS BiH i najave Čovića o otvaranju predstavništva „hrvatskih kantona“ u Briselu nazvali lažnim obećanjima.

#Region