Članak

Vujošević o Musi, Gordiću, Francuskoj...

Selektor se potom dotakao i Nemanje Gordića za kojeg je kazao da je puno dao za reprezentaciju, ali i da mu je obećano da će KS BiH učiniti sve da mu se obnovi kuća koja je tokom agresije srušena.

TUZLA, (Patria) - Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević na današnjoj press konferenciji govorio je o mnogim temama, a otkriveni su i detalji koji dosad su bili manje poznati ili sasvim nepoznati o pojedinim reprezentativcima. Vujošević se uoči mečeva sa Francuskom i Belgijom suočio sa otkazivanjem dolaska važnih igrača kao što su Džanan Musa, Nemanja Gordić, povredama igrača...

Selektor se potom dotakao i Nemanje Gordića za kojeg je kazao da je puno dao za reprezentaciju, ali i da mu je obećano da će KS BiH učiniti sve da mu se obnovi kuća koja je tokom agresije srušena. 

- Pokušao sam utjecati kod ljudi u Savezu i na prijatelje koje imam u društvenom životu. Njemu je obećano da će kuća biti završena. Trebalo je da se počne sa radovima, njegov otac je angažovao radnike da se očisti, ali kasnije se niko nije javljao. Rekao sam mu da ga razumijem što ta obećanja nisu održana. Rekao sam mu zašto radi nešto što nije fer. Svjestan je da ta kuća ne može da se završi do utakmice sa Francuskom. To nije bio način da se ova situacija završi na ovaj način. Trebao je da razmisli, ali on je odlučio da je dosta i da neće doći – kazao je Vujošević.

I sam Vujošević je narušenog zdravlja, umjesto transplantacije prednost je dao košarci. 

Posebno je Vujošević govorio o mladom Džananu Musi kojem je njegov klub Brooklyn Netsi zabranili dolazak na okupljanje reprezentacije. Musa 1. jula poptpisuje ugovor.

– On je neko ko uz Nurkića treba da bude osnovna poluga buduće reprezentacije. Njegov izostanak sve pogađa i boli. Njegova velika želja je bila da igra u NBA ligi. Sa njim sam radio sa posebnom pažnjom. On je želio da ide na Draft, to mu je bila velika želja. Otprilike sam znao da će da prođe u prvom krugu i da će to imati posljedicu da ne nastupi za reprezentaciju. On je draftovan od Brooklyna kao 29. On nema ugovor. Svi koji su draftovani u prvom krugu imaju ugovor, ali ga ne potpisuje prije 1.7. Oni su pogledali broj utakmica koje je imao. Nisam imao sastanak sa Musom i njegovim agentom, ali u Brooklynu su bili izričito protiv toga da dođe u reprezentaciju. Oni su njegovi novi poslodavci i pitaju se za dosta toga. On nije Nowitzki, svoju reputaciju mora izgraditi. Sada se to pakuje medijski, kad se i kako saopštava. Žao mi je što nije tu. Nadam se da će napredovati i radujem se što je u NBA. Što je na početku svog sna, i nadam se da će postati igrač koji će imati težinu koji će jednog dana kada bude postojala mogućnost da igra da će doći i igrati. Vjerujem Musi i ne vjerujem da mu Miško može reći i utjecati na manipulaciju ti ćeš im reći tako i tako – kazao je Vujošević, a zatim se dotakao i menadžera Miška Ražnatovića.

– Njegov menadžer nema ingerencije da radi šta god hoće. On nije napravio ugovor za sada, ne znam da li postoji kakav papir koji će biti verfikovan nakon prvog jula. On ne radi protiv interes Bosne, već radi interesa koji se zovu pare. Ne razumije trenere, nema sportskih motiva i on izvanredno radi posao u ovom smislu.

O utakmici sa Francuskom Vujošević je kazao da ih čeka utakmica sa timom koji je izuzetno jak.

- Ti igrači su veliki profesionalci, gdje je Parker formirao taj neki odnos, koji trenutno nije u reprezentaciji. Drago mi je što se ovo dešava u Tuzli. Što su se potrudili, napravili vrhunske svlačionice. Emotivno sam vezan, moj prijatelj Delibašić je ovdje počinjao karijeru. Žao mi je što nije tako. Borit ćemo se, dat ćemo sve od sebe, kao što smo radili to na treninzima. Neke stvari moraju da se rade sistemski. Ništa ne dobijamo time što prođemo u drugi klub, a onda ponovo imamo ovakvu situaciju – kazao je selektor Duško Vujošević.

#Sport