Članak

Održana sjednica Rijaseta IZ u BiH: Kako se suprotstaviti kockanju

Na sjednici se razgovaralo o pošasti kockanja te planu aktivnosti Islamske zajednice s ciljem suprotstavljanja ovom društvenom problemu.

SARAJEVO, (Patria) - Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 48. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici se razgovaralo o pošasti kockanja te planu aktivnosti Islamske zajednice s ciljem suprotstavljanja ovom društvenom problemu.

Na sjedni je, saopćeno je iz Rijaseta, imenovan i koordinator za organizaciju takmičenja iz Kur'ana  i data saglasnost za imenovanje rukovodioca službe za vjerske poslove i službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Muftijstvu zeničkom.

Na sjednici se raspravljalo i o podjeli sredstava prikupljenih od fidje /plaćanje posta/, te je zaključeno da je potrebno donijeti fetvu kojom će se osigurati da se ta sredstva troše samo za namjenu koja je definisana šerijatom. Data je saglasnost i na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa FIN-a, te saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Studentskog centra IZ u BiH i saglasnost na Odluku UO Studentskog centra IZ o raspisivanju konkursa za prijem studenata u studentski dom.

Data je saglasnost na Okvirni školski kalendar za medrese IZ i Bošnjačku gimnaziju za školsku 2018/2019. godinu.

Donesena je i Odluka o formiranju džemata Enschede u Holandiji i izdvojena sredstva za podršku izgradnje medrese u Tutinu.

Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i imenovanje člana Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH.

#BiH