Članak

Još nema dogovora oko smještaja migranata u Agrokomerc

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak da je u BiH registrirano više od sedam hiljada ilegalnih migranata, koji nema adekvatan smještaj. Manji dio migranata smješten je u izbje

VELIKA KLADUŠA, (Patria) – Iako se prostorije Agrokomerca u Velikoj Kladuši spominju kao najizgledniji centar za smještaj migranata koji su posljednjih sedmica ušli u Bosnu i Hercegovini, dogovor između te kompanije i državnih vlasti još uvijek nije postignut.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak da je u BiH registrirano više od sedam hiljada ilegalnih migranata, koji nemaju adekvatan smještaj. Manji dio migranata smješten je u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara, dok se najveći dio njih nalazi u parkovima, uglavnom u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Bihaću.

"Iz Vlade FBiH su nas pismeno obavijestili da su ustupili kasarnu Ušivak u Hadžićima i prostore Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Rješavaju se priključci struje, kanalizacije... U Agrokomercu imamo donaciju Austrije oko 50 specijaliziranih šatora, klima, grijanje. Uz dodatne kontejnere i sanitarne čvorove koje ćemo praviti u Velikoj Kladuši“, rekao je Mektić.

Tri dana kasnije iz Evropske komisije su potvrdili da ne žele finansirati adaptaciju Agrokomercovih objekata za potrebe migranata, jer su preblizu granice Evropske unije.

„Po njima, to bi na određeni način privlačilo migrante da dolaze u takvu vrstu centra kako bi dalje išli prema EU“, kazao je Mektić te optužio da BiH trpi posljedice migrantske krize. Rekao je da se ne slaže da bi izbjeglički kampa u Velikoj Kladuši bio problem jer je blizu granica EU, podsjećajući da sličan centar postoji i u Šidu u Srbiji, koji je također uz samo granicu sa Hrvatskom.

„Mi ne odustajemo od Agrokomerca, jer je to za nas kvalitetno rješenje da možemo problemom upravljati i držati ga pod kontrolom. Oni to neće finansirati, a rekao sam im da ćemo onda sami ući u tu priču. Ove sedmice počet ćemo uređenje prostora u Agrokomercu – rekao je Mektić.

Najavio je da će tokom vikenda u Veliku Kladušu biti poslan dovoljan broj šatora, koje je Ministarstvo dobilo kao donaciju, a koji su namjenski sa klimom i grijanjem, te da će se potom krenuti sa smještajem migranata. Kazao je i da će BiH hraniti migrante koliko može.

Do vikenda ipak nije postignut dogovor sa menađmentom Agrokomerca. Iz te kompanije traže da Ministarstvo sigurnosti ili neko drugo državno tijelo osigura financije za tekuće troškove, poput odvoza smeća, novac za struju i vodu, kako takvi troškovi ne bi išli na račun Agrokomerca, piše agencija Patria.

#BiH